Schouten: passende regelgeving voor kleinschalige productie

De overheid zal passende wet- en regelgeving ontwikkelen zodat er meer ruimte ontstaat voor productie van kleinschalig geproduceerde streekproducten. Dat staat in de visie ‘Landbouw, Natuur en Voedsel: Waardevol en Verbonden’ die minister Schouten van LNV op 8 september presenteerde. Lees meer ❯

Symposium over melkvet

Melkvet staat centraal op het najaarssymposium van het Genootschap ter bevordering van Melkkunde op 8 november in Steenwijk. Het symposium wordt afgesloten met een excursie naar Weerribben Zuivel waar ingezoomd zal worden op de boterproductie. Lees meer ❯

Nieuw boek: Hollandse Kaas

Kaasexpert Betty Koster van fromagerie L’Amuse in IJmuiden en Amsterdam schreef het boek ‘Hollandse Kaas’. Voor het boek selecteerde Betty ruim veertig kazen van schapen-, geiten- en koemelk. Lees meer ❯

Koelinstallatie compleet vervangen niet per se nodig

De luchtbehandeling in de kaasopslag is soms een ondergeschoven kindje op de kaasboerderij. Boeren weten dat een goede luchtbehandeling belangrijk is, maar zien op tegen de kosten van een nieuwe installatie. De koelinstallatie hoeft echter niet per se compleet te worden vervangen. Lees meer ❯

Kant-en-klare minimelkfabriek voor boerderij

Biologisch melkveebedrijf De Dobbelhoeve Melk in Udenhout is de eerste gebruiker van de Lely Orbiter. De Orbiter is een minimelkfabriek gekoppeld aan Lely-robots. De minifabriek kan melk separeren, verwerken en verpakken.  Lees meer ❯

Boerderijzuivelsector heeft behoefte aan hoger opgeleide mbo’ers

Boerderijzuivelbereiders hebben in de komende jaren een toenemende behoefte aan werknemers met mbo-niveau 3 en 4. Momenteel sluiten de mbo-opleidingen onvoldoende aan op de (toekomstige) arbeidsbehoefte van boerderijzuivel­bedrijven. Voor een betere aansluiting is er volgens de ondernemers meer samenwerking nodig met de scholen. Lees meer ❯

‘De karnemelk was meteen raak’

Dirk Pullens van de Ambachtshoeve in Raamsdonk maakte net anderhalf jaar zuivel toen zijn karnemelk de hoogste beoordeling kreeg op de Cum Laude Awards Zuivel en Zachte kaas 2017. Dirk verzuivelt op dit moment 2.500 liter melk per week en ziet groeimogelijkheden. Lees meer ❯

‘Geen Boerenkaas voor zwangere vrouwen’

Het Voedingscentrum heeft onlangs zijn adviezen aan zwangere vrouwen over wat ze beter niet kunnen eten aangepast. Zo adviseert het Voedingscentrum zwangeren nu om helemaal geen rauwmelkse kaas te eten, ook geen (half)harde rauwmelkse kaas, zoals Boerenkaas. Lees meer ❯

Onderzoek bewijst opnieuw: volvette zuivel niet slecht voor hart en bloedvaten

Er is geen significant verband tussen de consumptie van zuivelvetten en hartaandoeningen en beroertes. Bepaalde soorten zuivelvet kunnen juist helpen beschermen tegen een ernstige beroerte. Lees meer ❯

Vernieuwde indeling Vakbeurs Foodspecialiteiten

De Vakbeurs Foodspecialiteiten in Expo Houten wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd op maandag en dinsdag (1 en 2 oktober), krijgt een totaal vernieuwde indeling en nieuwe activiteiten. Dat heeft organisator Stichting Foodspecialiteiten Nederland bekendgemaakt. Lees meer ❯