Zorgen over besmetting met tekenziekte via rauwe melk

In het district Reutlingen in Zuid-Duitsland (deelstaat Baden-Württemberg) zijn begin mei twee mensen vermoedelijk besmet geraakt met het tekenencefalitis-virus (of Tick borne encepahlitis virus, TBE-virus) via het drinken van rauwe melk. Dat heeft de Duitse bond van boerderijzuivelbereiders (VHM) laten weten. Besmetting met het virus kan leiden tot hersen(vlies)ontsteking. Met de twee mensen die besmet raakten, een vader en zoon, gaat het inmiddels weer goed.

Normaal wordt het TBE-virus (in Duitsland noemt men het virus Frühsommer Meningoenzephalitis (FSME)) door een tekenbeet overgedragen. Besmetting met het virus kan leiden tot onder meer hersenvliesontsteking. Het virus is nog niet aangetoond in Nederland, volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). TBE moet niet verward worden met de ziekte van Lyme.

‘Kans op besmetting zeer klein’

Bij het RIVM is bekend dat mensen besmet kunnen raken met het TBE-virus door het drinken van rauwe melk of eten van rauwmelkse kaas. Hoewel het virus circuleert onder wilde (knaag)dieren, kunnen ook landbouwhuisdieren (schaap, geit, rund) besmet raken als zij gestoken worden door de Ixodus-teek. Na drie tot zeven dagen komt het virus in de bloedbaan van de dieren terecht. Zij scheiden het virus vervolgens uit met de melk. Het virus geeft bij de dieren over het algemeen geen symptomen. De kans op besmetting via deze route is zeer klein, aldus het RIVM.

Producten uit de verkoop

Het bedrijf waarvan de melk besmet zou zijn, is geitenboerderij Loretto in de plaats Zwiefalten. De producten van deze boerderij zijn uit de verkoop genomen. De eigenaren van de boerderij hebben hun klanten over de besmetting geïnformeerd. Zie ook het bericht op de website van de Duitse televisiezender SWR.

Prangende vragen

De Duitse bond van boerderijzuivelbereiders heeft geprobeerd een aantal prangende vragen van bezorgde geitenhouders te beantwoorden.

  1. Is de besmetting met TBE-virus een geitenprobleem?

Nee. Besmetting kan verlopen via rauwe melk of producten uit rauwe melk van elk dier. Besmetting via deze route komt zeer zelden voor.

  1. Zijn er veel gevallen bekend van TBE-besmetting via rauwe melk?

Nee, bij de Europese voedselautoriteit Efsa werden tussen 2007 en 2013 drie gevallen van TBE door levensmiddelen gemeld die terug te voeren waren op de consumptie van rauwe melk.

  1. Hoe raken consumenten besmet?

Het drinken van rauwe melk en eten van vérse rauwmelkse kaas wordt als hoofdoorzaak gezien van de infectie via levensmiddelen, als er wordt gekeken naar de gevallen die tot nu toe bekend zijn. Er zijn geen ziektegevallen bekend door het eten van gerijpte rauwmelkse kaas. Door de melk te pasteuriseren kan besmetting met het virus worden voorkomen.

  1. Zouden rauwe melk en rauwmelkse producten in risicogebieden onderzocht moeten worden?

De Duitse bond van boerderijzuivelbereiders VHM heeft hierover contact opgenomen met het laboratorium. Hun reactie wordt nog verwacht.

  1. Woon ik in een risicogebied?

Een deel van Duitsland is risicogebied, zie www.zecken.de. Ook in de andere Europese landen (met name Oost-Europa) komt het TBE-virus in teken voor. Onderzoek van het RIVM heeft uitgewezen dat het TBE-virus vooralsnog niet in Nederlandse teken te vinden is.

Meer informatie over het TBE-virus is te vinden op de website van het RIVM.

Reacties zijn gesloten.