Vertaling Europese hygiënecode beschikbaar

In december is de Europese hygiënecode goedgekeurd door de Europese Commissie. Er is een Nederlandse vertaling beschikbaar van deze hygiënecode.

De Europese hygiënecode komt beschikbaar in alle 24 talen van Europa, zodat iedere boer tot in de verste uithoeken van Europa de Europese hygiënecode kan begrijpen.
In Nederland is de Klankbordgroep Hygiënecode onder leiding van Jan Wanders de code in het Nederlands aan het lezen.

Verkoop van rauwe melk

De Europese hygiënecode is dus goedgekeurd door Europa, hij voldoet aan Europese wetten. Dit betekent nog niet dat hij ook goedgekeurd is door de Nederlandse autoriteiten. Als je volgens de Europese hygiënecode werkt, voldoe je aan Europese wetten, maar nog niet aan Nederlandse wet. De Nederlandse wet is op één onderdeel strenger: de verkoop van rauwe melk gebotteld of buiten het erf is in Nederland namelijk verboden.
Voor de rest zijn er interpretatieverschillen, dus verschillen in uitwerking, tussen de huidige Nederlandse hygiënecode (goedgekeurd door de NVWA) en de Europese hygiënecode (goedgekeurd door Europa).

Herziening huidige Nederlandse code

De huidige hygiënecode moet herzien worden van de NVWA. De Klankbordgroep Hygiënecode adviseert het BBZ-bestuur welke code het best als basis gebruikt kan worden voor de herziening van de huidige code. Als hiervoor de Europese code gebruikt wordt, dan natuurlijk met inbegrip van het schrappen van het gedeelte dat in Nederland verboden is.

Foto: Irene van de Voort

Reacties zijn gesloten.