Test uw kaaskennis

De 58ste editie van het Nederlands Nationaal Kaaskeurconcours (NNKC) vindt plaats op 26 september en 27 september 2017 in Expo Houten. Op het NNKC wordt niet de kaas, maar het vakmanschap van de deelnemers getest.

De Stichting NNKC werd in 1960 opgericht ter bevordering van de vakkennis in de kaassector. In dat jaar bestond de kaasmarkt in Woerden 75 jaar. Ter gelegenheid daarvan organiseerde de toenmalige directeur van de ERU kaas­fabriek, de heer J.J. Ruijs, een kaasconcours voor professionals. Het concours werd in de kaasbranche met zoveel enthousiasme ontvangen dat deze kaaskeurderswedstrijd voortaan jaarlijks werd georganiseerd. Had de heer Ruijs kunnen bevroeden dat 58 jaar later jaarlijks zo’n 500 deelnemers meedoen aan de NNKC-kaaskeuring?

Vakkennis bevorderen

Doelstelling van het NNKC was destijds en is nu nog steeds de bevordering van de vakkennis van personen die zich bezighouden met of werkzaam zijn in de handel in kaas. Vakkennis met betrekking tot het volledige assortiment van in Nederland bereide soorten kaas. Het is een van de grootste vakwedstrijden in Nederland en in zijn soort uniek in de wereld. Niet de kaas, maar het vakmanschap van de deelnemer wordt gekeurd.

Boerderijzuivelbereiders

Dankzij het instellen van een speciale categorie voor de detailhandel enige jaren geleden, is er meer kans voor detailhandel en boerderijzuivelbereiders om in de prijzen te vallen. En afgezien van de prijzen is meedoen met het NNKC-concours goed voor het ‘kaasgevoel’ en een must voor iedereen die actief is in kaas.

De wedstrijd

Tijdens de keuringen krijgen de deelnemers, afkomstig uit de boerderijzuivelbereiding, kaasindustrie, handel, speciaalzaken, retail, kennisinstituten en aanverwante organisaties, tien kaasboorsels voorgezet. De keurders die het best de soort, de leeftijd, de smaak en de kwaliteit kunnen omschrijven, vallen in de prijzen. Alles draait om het voelen, ruiken, kijken, proeven en herkennen van de kaas.
De score van de individuele deelnemer blijft anoniem, behalve als die in de prijzen valt.
Voor de beste keurders zijn er bronzen, zilveren en gouden medailles te winnen. De totaalwinnaar ontvangt de Gouden Kaasboor. Dit is de belangrijke prijs in de Nederlandse kaaswereld. Voor in de etalage of verkoopruimte is er voor de categorie Detailhandel een fraaie oorkonde voor de beste dertien deelnemers.
De winnaars worden pas bekendgemaakt en gehuldigd tijdens een feestelijke showavond op donderdag 5 oktober in Het Ampt van Nijkerk in Nijkerk.

Inschrijven

Het NNKC vindt gelijktijdig plaats met de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Houten. Inschrijven voor de NNKC-keuringen kan via de website www.nnkc.nl. Daar is ook een voorbeeld van het keuringsfomulier te vinden.

Foto: NNKC

Reacties zijn gesloten.