TBE-virus gevonden in Nederlandse teken

Het TBE-virus is ook gevonden in teken op de Sallandse Heuvelrug. Teken kunnen het virus overbrengen op herkauwers als schapen en geiten. Via het drinken van rauwe melk of het eten van verse rauwmelkse kaas kunnen mensen besmet raken met het TBE-virus. Onlangs zijn in Duitsland twee mensen mogelijk op deze manier geïnfecteerd. De kans op besmetting via deze route is echter zeer klein, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het Centraal Veterinair Instituut (CVI), de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en het RIVM gaan ‘bedrijfsmatig gehouden kleine herkauwers’ die blootgesteld zijn aan teken onderzoeken op het voorkomen van het TBE-virus (tekenencefalitisvirus of tick-borne encephalitisvirus). Bloedmonsters van deze dieren worden getest op antistoffen tegen het TBE-virus. Daarmee kan worden vastgesteld of het virus circuleert bij (landbouwhuis)dieren in Nederland. Mogelijk waart het virus al langere tijd rond in Nederland.

Milde tot ernstige gevolgen

Het TBE-virus geeft bij dieren over het algemeen geen symptomen.
Bij mensen kan infectie met het TBE-virus milde tot ernstige gevolgen hebben, variërend van koorts, vermoeidheid, pijn tot milde hersenvliesontsteking tot een ernstige hersenontsteking. Ook kunnen er neurologische restverschijnselen optreden.
Op de Utrechtse Heuvelrug raakte onlangs een persoon besmet met het virus na een tekenbeet.

Reacties zijn gesloten.