Puntentelling zuivel en zachte kaas

Het bestuur van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders wil een technische puntentelling ontwikkelen voor zachte kaasjes en zuivel.

Momenteel is het tijdens de regionale keuringen lastig om voor zuivel en zachte kaas een prijs uit te reiken, omdat er geen puntentelling voorhanden is. Tijdens de Cum Laude Awards werd dit altijd opgelost met een zogenaamde proeverij. In de proeverij mochten smaakdeskundigen en foodjournalisten hun persoonlijke voorkeur uitspreken door middel van punten. Daar rolde dan een winnaar uit. De organisatie van deze proeverij was een grote klus, omdat alle producten door heel veel mensen geproefd moesten worden. Ook waren sommige boeren niet tevreden omdat niet alle smaakdeskundigen verstand hadden van zuivel. Dit leidde ertoe dat sommigen niet meer mee wilden doen. De categorie Kaas met een Verhaal was niet uitsluitend bedoeld voor zachte kaas, maar de zachte kazen vielen in deze categorie. Hier werd zeer goed geoordeeld over het verhaal, maar dit was lastig te objectiveren. De smaak deed er ook toe, maar de marketing ook. Zodoende was voor sommige merken het afbreukrisico groot als een smaakdeskundige de marketing niet leuk vond.
Alles overwegende heeft het BBZ-bestuur besloten om eerst een technische puntentelling te ontwikkelen, met keurmeesters, analoog aan de keuringen voor harde kazen. Dus de puntentelling die nu gebruikt wordt voor Goudse, Leidse en Edammer Boerenkaas en Goudse Kaas van de Boerderij wordt als voorbeeld genomen voor de ontwikkeling voor een puntentelling voor zachte kaasjes en zuivel. Met de studieclubs zuivel en zachte kaas gaan we overleggen voor welke soorten, denk aan rood, wit en blauw voor de zachte kaas, en yoghurt, boter, karnemelk en kwark voor de zuivel.

Reacties zijn gesloten.