Presentatie Europese Hygiënecode in Europees Parlement

Het FACE-netwerk heeft op woensdag 22 november de nieuwe Europese Hygiënecode gepresenteerd aan de commissie Agri in het Europees Parlement. De agrarische parlementsleden reageerden uitsluitend positief.

Opmerkingen waren: “Ik daag u uit om te geloven in uw eigen succes”, “Gefeliciteerd, we hebben kleine producenten nodig”, “Het Europees Parlement zal u altijd steunen” en “Andere sectoren dan zuivel hebben dit ook nodig”, en zelfs “Hoe kan het Europees Parlement uw leven gemakkelijker maken?” Het FACE-netwerk is natuurlijk heel blij met deze reacties.

Vakmanschap van de maker

In de ochtend was er een congres waarvoor nationale controlerende instanties ook uitgenodigd waren. De filosofie van de code werd nogmaals uitgelegd: het vakmanschap van de maker is de maximale veiligheidsgarantie. Wie zuivel maakt, moet weten wat hij doet en de risico’s kennen en ondervangen. Dus dat betekent met gezonde dieren werken en alles (zowel in de stallen als in de zuivelruimte) goed schoon houden. Pasteuriseren is een CCP uit de HACCP, maar als je met rauwe melk werkt, heb je geen CCP. Alles afvinken en standaard veel monsters analyseren levert niet altijd meer zekerheid op.
Controleurs uit Schotland, Frankrijk en Ierland­ waren aanwezig en zij spraken zich zeer positief uit over de nieuwe Europese Hygiënecode.

24 talen

De code is in de 24 talen van Europa vertaald (zelfs in het Iers-Gaelisch, maar niet in het Fries). Bijvangst daarbij is dat FACE nu contact heeft met veel nieuwe landen. Uit Tsjechië waren boeren aanwezig, en uit Litouwen, Denemarken en Griekenland. Allemaal landen­ die blij verrast zijn met de nieuwe Hygiënecode en ermee aan de slag gaan.

Cursus voor controleurs

Er is ook een cursus in Europa voor controleurs: ‘Betere training voor veiliger voedsel’. Die gaan we ook onder de aandacht brengen van de NVWA.

Reacties zijn gesloten.