Prachtige wereldwijde ervaring

Terwijl we in Nederland volop bezig zijn met de najaarskeuringen, denkt het BBZ-bestuur wereldwijd. Met een aantal Nederlandse kaasboeren deden we mee aan de World Cheese Awards in Noorwegen afgelopen weekend. Omdat hier in Nederland kwaliteitsproducten worden gemaakt, reisden we vol vertrouwen af met het vliegtuig met Boerenkaas, Kaas van de Boerderij, rauwmelkse geitenkaas en kaas van een ambachtelijke bereider. We keken onze ogen uit in het Noorse Bergen: in een enorme hal lagen meer dan 3.500 kazen van over de hele wereld! Wat een diversiteit aan kaas, elk land heeft zijn specialiteit en we zagen kaas waarvan we het bestaan niet wisten.
In Nederland keuren we steevast in rubrieken, maar dat gaat tijdens de World Cheese Awards totaal anders. Er waren 76 tafels waar plusminus 45 kazen op lagen, kriskras door elkaar. 230 keurmeesters, ook van over de hele wereld, kregen in groepjes van drie één tafel toegewezen. Het lijkt mij heel moeilijk zo te keuren: waar begin je met proeven en hoe bouw je dit op? Maakt niet uit, er is brons, zilver, goud en supergoud te winnen. De keuring voor supergoud maakten we live mee op een groot podium.
Prachtig om mee te maken dat een kleine boer uit Noorwegen met zijn kaas de hoofdprijs in de wacht sleepte. Deze man melkt maar twaalf koeien en maakt een topproduct. Wat het geheim is van zijn succes? Mooi dat deze boer zonder aarzeling vertelde dat het succes te danken is aan de samenwerking tussen de Noorse boeren. Klein of groot, het maakt niet uit, je heb elkaar gewoon nodig.
Zaterdag mochten we langs de tafels met kaas lopen en genoten we van een gids die er met veel passie over vertelde; we waren zeer onder de indruk.
Eindelijk konden we onze eigen kazen terugvinden en wat waren we blij met brons voor de geitenkaas, brons voor Kaas van de Boerderij. Nog blijer waren we met zilver voor de Boerenkaas en ook nog zilver voor Kaas van de Boerderij. Wat een prachtige wereldwijde ervaring! En laten we er met z’n allen dankbaar voor zijn dat er zulk kwaliteitsvoedsel voorhanden is.

Foto: Theo Dekker

Reacties zijn gesloten.