Noteringen met 10 cent gestegen

De boerenkaasmarkt opereert meer dan ooit los van de overige zuivel. De grote overeenkomst met de (internationale) zuivelmarkt is dat het verloop van de coronapandemie zorgt voor veel onzekerheid. Gaat deze pandemie de economie opnieuw ernstig belemmeren of weten we de ziekte te beheersen en krijgt de handel meer ruimte. Dat is de centrale vraag van de grote zuivelondernemingen en het maant ze tot voorzichtigheid. Ook de kaashandelaren zijn voorzichtig, zowel in de handel als in het doen van uitspraken over de nabije toekomst.

De afzet van boerenkaas loopt gelukkig nog steeds uitstekend. De warmte van de afgelopen maand betekende wel een dip in de afzet, maar de verkopen zijn nu weer snel op het oude niveau. Er is een gezonde vraag die nog niet lijkt af te nemen en de aanvoer is daar goed op afgestemd. Het merendeel van de aangevoerde kaas heeft direct of spoedig een bestemming. De markt is stabiel en de voorraad van de wat meer belegen kaas lijkt nog altijd iets af te nemen. Er is nog wel voldoende oude kaas in het pakhuis. Met promotieacties zoals Oktober Boerenkaasmaand in het vooruitzicht is het perspectief goed.

De onzekerheid blijft en speelt wel degelijk een rol, maar er is ook vertrouwen in de markt. De noteringscommissie heeft besloten om de noteringen voor september met 10 cent te verhogen. De stemming is goed.

Prijzen Boerenkaas

2020 augustus september
12 kg 4,70 4,80
16 kg 4,85 4,95
> 20 kg 5,00 5,10
Leidse 30+ 5,25 5,35
Kruiden 4,80 4,90
Stemming goed goed

Op de pagina Boerenkaasnotering vindt u een overzicht van de noteringen en melkprijzen over meerdere jaren.

Reacties zijn gesloten.