Noteringen met 10 cent gestegen

Voor inspiratie moet je niet op de zuivelmarkt zijn op dit moment. Er gebeurt hoegenaamd niets dat het vermelden waard is. Noteringen dalen of stijgen weinig en dit kan zowel van de vraag als van het aanbod afhangen, soms zelf van geen van beide. Dan heeft het te maken met posities die partijen in willen nemen of verwachtingen over de nabije toekomst. Daarmee samenhangend vertoont de boerderijmelkprijs ook geen duidelijke trend als het gaat om stijgen of dalen.

Ook op de boerenkaasmarkt is weinig veranderd, maar dat betekent in dit geval voor de meesten goed nieuws. De afzet van boerenkaas bezorgt de handelaren de afgelopen maanden aanhoudend veel werk. De vraag blijft groot en hoewel er een behoorlijk aanbod is (bereiders produceren op dit moment maximaal om aan de vraag te kunnen voldoen), worden de voorraden kaas eerder kleiner dan groter. Ook partijen belegen kaas vinden hun weg naar de markt en er blijft niet veel kaas over om voor langere tijd op te leggen. Grote uitzondering is de kaas voor de horeca en de afzet naar de ‘toeristenmarkt’. Deze markt ligt begrijpelijkerwijze op zijn gat. Wellicht biedt de markt voor kerstpakketten nu enig soelaas, maar dat is uiteraard slechts tijdelijk.

December is altijd al een goede maand om kaas te verkopen, dus het is ook wel logisch dat het nu druk is. Hoe dat in het nieuwe jaar zal zijn is altijd afwachten, maar de vooruitzichten zijn niet slecht. De commissie heeft besloten de noteringen voor deze maand met € 0,10 te verhogen. De stemming is goed.

Prijzen Boerenkaas

2020 november december
12 kg 4,80 4,90
16 kg 4,95 5,05
> 20 kg 5,10 5,20
Leidse 30+ 5,35 5,45
Kruiden 4,90 5,00
Stemming goed goed

Op de pagina Boerenkaasnotering vindt u een overzicht van de noteringen en melkprijzen over meerdere jaren.

Reacties zijn gesloten.