Noteringen gelijk gebleven, onzekerheid verdwenen

Dat de zuivelmarkt een onzekere periode tegemoet ging was duidelijk. Dit blijkt echter te betekenen dat de prijs niet altijd hoeft te zakken, maar onverwacht ook weer snel kan stijgen. Veel partijen in de markt waren enigszins verrast door de oplopende noteringen voor foliekaas, poeder en boter. Achteraf wordt een verklaring gezocht in onder andere het opstarten van de horeca en het foodservicekanaal, het op gang komen van de export en het feit dat de piek van de melkleveranties weer snel achter ons ligt. Bij dit laatste speelt wellicht de droogte ook een rol. Dit betekent dat de boerderijmelkprijzen binnen afzienbare tijd ook weer iets op kunnen lopen. Een beter gestemde zuivelmarkt kan ook de boerenkaasmarkt ondersteunen.

In de markt voor boerenkaas is de onzekerheid inmiddels verdwenen. Het blijkt dat de afzet van de grote stroom courante kaassoorten (leeftijd en gewichtsklassen) goed op gang blijft. Het goede imago van boerenkaas betaalt zich nu uit in blijvende of zelfs groeiende interesse. Vooral veel boerderijwinkels merken een grote belangstelling voor smakelijke en lokale producten met dito klandizie. Markten gaan ook weer open en ook in supermarkten wordt goed verkocht. Inmiddels zijn veel bereiders weer meer kaas gaan maken en kan er soms weer op het oude niveau geleverd worden. Mede door de kleine omzet van de horeca blijft de afzet van oude kaas en specialiteiten fors achter. Bovendien is er toch twee maanden lang (oude) kaas blijven liggen. De verwachting is dat deze kaas uiteindelijk zijn weg naar de horeca of consument wel vindt, maar dit heeft even tijd nodig.

Het vertrouwen in de markt is goed, maar een prijsverhoging nu zou dit proces wellicht voor de voeten lopen. Daarom heeft de noteringscommissie besloten de noteringen voor juni gelijk te houden. De stemming is wel goed.

Reacties zijn gesloten.