Interessante FACE-driedaagse in Graz

De jaarlijkse FACE-driedaagse werd van 25 tot en met 27 oktober gehouden in Oostenrijk, in de stad Graz. Er waren excursies naar de mooiste plekjes in de bergen, waar je tussen de toppen en dalen op grazige weiden een boer of boerin trof met een passie voor kaas.

Op de tweede dag was de ledenvergadering van FACE. Nederland heeft dan drie stemmen, naar gewicht van aantal leden. Er was een ‘Frans’ probleem, daarvoor moesten de statuten gewijzigd. Ieder land heeft namelijk één vertegenwoordiger in het bestuur. Maar Frankrijk heeft veruit de meeste boeren die kaas maken, dus daar zijn twee organisaties, en die werden het niet eens over wie Frankrijk mag vertegenwoordigen in het bestuur. Het waren de FNEC, een soort geiten-LTO, en de ANFPL, een nieuwe onafhankelijke organisatie van kaasmakende boeren. Deze nieuwe organisatie is nu al veel groter dan de FNEC. De FNEC bleef dwarsliggen. Volgens de statuten moet een land zelf overeenstemming bereiken over de vertegenwoordiging, anders is er helemaal geen vertegenwoordiging uit dat land. Maar Frédéric Blanchard is voorzitter, en hij is van de ANFPL (hij was van de FNEC …). De rest van de landen had er geen moeite mee als de FNEC ook in het bestuur komt. Daarvoor zijn nu de statuten gewijzigd. Frankrijk heeft nu dus als enige land twee vertegenwoordigers in het FACE-bestuur.

Uitslag videowedstrijd

Op de bijeenkomst in Graz werden ook de financiën en de werkgroepen van FACE besproken. Er was weer een jaar lang hard gewerkt, met als mooiste resultaat de Europese Hygiënecode. De werkgroep Marketing en Promotie gaat volgend jaar aan de slag met bescherming van namen.
De uitslag van de videowedstrijd werd bekendgemaakt. De video’s zijn binnenkort te vinden op de website van FACE, www.face-network.eu. Het is heel leuk, alle boeren konden een video insturen. Hopelijk is er volgend jaar een Nederlandse video bij.

Lezing Ton Baars

De derde dag was een congres met vele interessante sprekers. Leerzaam en gezellig. Ook Ton Baars gaf een lezing over de gezondheidsvoordelen van rauwe melk die wetenschappelijk bewezen zijn.

Reacties zijn gesloten.