Europese hygiënecode goedgekeurd

De Europese hygiënecode van FACE, het Europese netwerk van boerderijzuivel­bereiders, is in december 2016 goedgekeurd door de Europese Commissie.

De Europese hygiënecode is een officieel referentiedocument voor de ambachtelijke kaas- en zuivelproducenten. Op dit moment is er alleen een Engelse versie van de hygiënecode beschikbaar. FACE is bezig met de vertaling van de code in 23 officiële talen van de Europese Unie. Alle vertalingen zijn volgens FACE beschikbaar vanaf het najaar van 2017. De code is echter nog niet goedgekeurd door de Nederlandse Voedsel­- en Warenautoriteit (NVWA).

Klankbordgroep

De BBZ wil een klankbordgroep opstarten om te onderzoeken in hoeverre de Europese hygiënecode werkbaar is in de sector. De BBZ zoekt hiervoor nog twee Goudse kaasmakers en een zuivelaar. Een aantal bereiders van zachte kaas heeft zich al aangemeld. Mede naar aanleiding van de suggesties van de klankbordgroep wil de BBZ een keuze maken: de Europese hygiënecode verder ontwikkelen of de huidige reeds bekende Nederlandse hygiënecode herzien.
BBZ-leden die zitting willen nemen in de klankbordgroep, en daarmee tevens een positief signaal af willen geven om de BBZ-leden in de toekomst te helpen met een profes­sionele en werkbare hygiënecode, kunnen­ contact opnemen met de secretaris van de BBZ, Jacob Vreeling, e-mail j.vreeling@boerderijzuivel.nl.

Reacties zijn gesloten.