De Europese Hygiënecode

De derde versie van de Europese Hygiënecode voor boerderijzuivel is voorlopig de definitieve versie. Deze versie is op 29 juli op de mail gezet naar Sylvie Coulon, de ambtenaar die namens de Europese Commissie met FACE, het netwerk van Europese boerderijzuivelbereiders, praat. Een deskundige commissie van de Europese Commissie gaat nu de code goedkeuren of afkeuren.

Of de hygiënecode wordt goed- of afgekeurd, hoort FACE waarschijnlijk in oktober, want de commissie van de Commissie vergadert helaas niet zo vaak. Mocht de Europese Hygiënecode goedgekeurd worden, dan kan die worden vertaald in de 24 talen van Europa.

Meer dan honderd commentaren

Al met al was het samenstellen van de hygiënecode een enorm karwei. Alle voedsel- en warenautoriteiten van alle landen konden commentaar leveren. Vele landen deden dat ook. Er kwamen meer dan honderd commentaren, sommige ook tegengesteld. De Europese code volgt een vaste lijn van preventief werken, dus gezonde dieren en schone materialen. Dat is ook de bedoeling van de Europese Commissie. Volgens die lijn zijn alle commentaren verwerkt.

Rauwe melk bottelen

De Nederlandse NVWA had als belangrijk commentaar dat het in Nederland verboden is om rauwe melk te bottelen. Dat is wel opgenomen in de code, omdat het in andere landen wel is toegestaan en omdat de Europese regelgeving het ook toestaat. Maar: nationale wetgeving blijft leidend, het stukje over bottelen van rauwe melk in de code is in Nederland dus niet toepasbaar. Dit heeft FACE als reactie teruggegeven aan de NVWA.

Nederlandse vertaling

Al met al hebben de vijf schrijvende consultants: Paul Thomas, (Groot Brittannië), Cecile Laithier (Frankrijk), Marc Albrecht (Duitsland), Mirek Sienkiewicz (Polen) en Remedios Carrasco (Spanje) naast betaalde uren ook enorm veel eigen uren met veel enthousiasme voor de zaak gegeven. Of de Europese Hygiënecode een succes wordt of niet, voor deze inzet kan de boerderijzuivelsector hen alvast dankbaar zijn.
Het BBZ-bestuur beraadt zich alvast op een goede Nederlandse vertaling met uitwerking voor de Nederlandse situatie.

Reacties zijn gesloten.