Cum Laude Awards Zuivel en Zachte kaas gaat door

De Cum Laude Awards voor Zuivel en Zachte kaas gaat door. De keuring vindt plaats op maandag 25 september en de prijsuitreiking is een dag later op de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Houten.

De Commissie Zuivel en Zachte kaas heeft vergaderd en daarbij input geleverd op de puntentelling voor zuivel en zachte kaas. De keurmeesters worden deze zomer opgeleid tijdens twee bijeenkomsten. Begin augustus komt er een digitaal inschrijfformulier. Dit wordt verzonden aan alle leden, want de BBZ weet niet precies wie allemaal zuivel en/of zachte kaas maken. De categorie-indeling wordt naar alle waarschijnlijkheid: Boter (ongezouten), Volle yoghurt (naturel), Karnemelk, Verse kaas/kwark/hangop/Griekse yoghurt­, Zachte kaas met blauwschimmel, Zachte kaas met witschimmel en Zachte kaas met roodbacterie. Dit leek de Commissie Zuivel en Zachte kaas een goed begin.
In een volgend jaar komen vla en pap erbij en bijvoorbeeld crème fraîche, mozzarella, dagverse of zelfs rauwe melk. IJs zou eens uitgewerkt moeten worden met de VAIJ (Vereni­ging Ambachtelijke IJsbereiders).
De zuivelaars willen wel graag prijzen, de zachte kaasmakers zijn iets voorzichtiger en willen de beste kazen ‘in het zonnetje zetten’. Dit wordt verder uitgewerkt.

Inleveren op 21 september

De zuivelproducten en zachte kazen kunnen ingeleverd worden op vrijdag 21 september, de locaties zijn nog onbekend. Opsturen is ook mogelijk.
Bij de eerste officiële zuivel- en zachte kaaskeuring met puntentelling op 25 september kunnen geen leden aanwezig zijn. Na de prijsuitreiking zullen alle inzendingen op de Vakbeurs Foodspecialiteiten op 26 en 27 ­september worden gepresenteerd.

Foto: Wikimedia Commons

Reacties zijn gesloten.