Boerenkaasmarkt onzeker, notering 20 cent lager

Begin maart was de stemming op de zuivelmarkt al onzeker. Het is iedereen duidelijk dat het nu niet beter is. Als er één ding is waar handel een hekel aan heeft, dan is het wel onzekerheid. Wanneer komt de export weer op gang? Kan ik de huidige inkoop weer met marge verkopen, of blijft de voorraad liggen? Deze onzekerheid doet zich in de gehele zuivelmarkt voor. Poeder en boter hopen zich op en kaas is nu geen goed alternatief. Het is niet het gebrek aan vraag, maar de onzekerheid die ervoor zorgt dat de noteringen van vrijwel alle producten onder druk staan. Het is in deze tijd ook lastig om een verwachting uit te spreken voor de richting van de prijzen. De boerderijmelkprijs staat ook onder druk, maar ook hier is een verwachting uitspreken moeilijk.

De situatie op de boerenkaasmarkt is vrijwel hetzelfde: onzeker. Sommige bedrijven zijn inmiddels hard geraakt: zij die voornamelijk aan de horeca leveren of bijvoorbeeld kleine kaasjes maken voor de toeristenbranche. Speciale producten met meer marge lopen ook moeilijk. De grote stroom kaas via winkelier of supermarkt loopt nog wel door, mensen moeten immers toch eten. Toch blijft er veel kaas in het pakhuis liggen en zal de voorraad snel groeien wanneer de aanvoer op het oude niveau blijft. Deze kaasvoorraad kan de markt langere tijd verstoren.

De oproep vanuit de handel is nadrukkelijk de productie te beperken en af te stemmen met de afnemers. Bereiders moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen om prijsbederf te voorkomen. Lever de melk indien mogelijk aan de fabriek of een melkhandelaar. Het vaststellen van een notering die goed bij deze marktsituatie past is vrijwel ondoenlijk, daarvoor is de situatie te uniek.

Sentiment in de markt en voortdurende druk op de prijzen bij de overige zuivel heeft de commissie doen besluiten alle noteringen met 20 cent te verlagen. De stemming is matig.

Prijzen Boerenkaas

2020 maart april
12 kg 4,70 4,50
16 kg 4,85 4,65
> 20 kg 5,00 4,80
Leidse 30+ 5,25 5,05
Kruiden 4,80 4,60
Stemming goed matig

Op de pagina Boerenkaasnotering vindt u een overzicht van de noteringen en melkprijzen over meerdere jaren.

Reacties zijn gesloten.