Boerenkaas maken als immaterieel erfgoed geeft waarde

Na een spoedcursus ‘Immaterieel erfgoed’ is het nut (en de zin) van Boerenkaas maken op de lijst met immaterieel erfgoed weer opgefrist. De erkenning ‘immaterieel erfgoed’ bestaat sinds zes jaar en heeft al veel publiciteit gegenereerd. ‘Boerenkaas maken’ werd in februari 2017 erkend als immaterieel erfgoed.

Immaterieel erfgoed zegt zoveel als cultuur: je hebt het, maar je hebt niet door dat het er is. Op de lijst staan met immaterieel erfgoed betekent erkenning en waarde. Immaterieel erfgoed heeft als kenmerken: dynamisch erfgoed, levend, van generatie op generatie. Het traditioneel vakmanschap/ambachten is maar één van de vijf domeinen. Elk jaar worden minimaal twee bijeenkomsten georganiseerd over immaterieel erfgoed om van elkaar te leren, elkaar te versterken en op de hoogte te houden van ontwikkelingen in de organisaties.
Het is een plaats waar we ons gesterkt voelen in onze unieke positie: Boerenkaas maken commercieel levend houden én Boerenkaas maken levend erfgoed houden. Geef het vak met trots door aan de volgende generaties!

Reacties zijn gesloten.