Bericht van de BBZ-voorzitter

Op de valreep van maart werd ons bedrijf agrarisch ondernemer van het jaar 2016. Meteen word ik gevraagd om te speechen bij de commissie Nijpels (9 mei) en om even mee te denken met het GLB na 2020 in Brussel. Daar kan ik mooi de belangetjes van het zelfzuivelen in koppen.

Stempels en etiketten

Bij DupontCheese ben ik op gesprek geweest, en daar gaan ze de ‘productspecificaties’ overeen laten komen met het etiket. Het komt erop neer dat stempels en etiketten voortaan kloppen. Daar ben ik blij mee, zulke handel kunnen we goed gebruiken. Ook een nieuwe handelaar heeft ambities in de Boerenkaas, die gaat goed van start met zijn stempels en etiketten.
Ook ben ik langs geweest bij de Lindenhoff, Evert Schonhage, interessante partner, mooi bedrijf, levert aan zestig horecazaken, goeie ambassadeur van onze kazen en zuivel.

Arie Schaap, De Zelfkazer, Gemzu en jubileumboek

Mijn coach Arie Schaap houdt mij bij de les, regelmatig voeren we een coaching gesprek.
De redactiecommissie van De Zelfkazer heeft vergaderd, weer leuke onderwerpen en actualiteiten met elkaar gevonden.
De jaarvergadering van de Gemzu had weer hele lekkere hapjes, strak in het pak altijd, interessant netwerk, je spreekt iedereen weer even, maar helaas was ik van de ruim 120 aanwezigen nog steeds een van de enige drie vrouwen.
Met het communicatiebureau Matto, van Dutch Cuisine, is er nog steeds geen concreet projectvoorstel om tot een ‘jubileumboek’ te komen en kaas- en zuiveltoerisme in het Groene Hart te bevorderen, maar we zijn er nog nooit zo dichtbij geweest. Wordt vervolgd.

FACE en herkomstcertificering

In Brussel zat ik namens FACE bij een vergadering over herkomstetikettering. Wat een avonturen. Conclusie 1: de industrie heeft haar lobby beter op orde dan de ambachtelijke bereiders. Ik denk dat er weinig op het etiket verplicht wordt als het gaat om herkomst. Maar in ieder geval heb ik goed mijn mannetje gestaan en wel even het standpunt van FACE laten horen. Het beveiligingsniveau was ‘yellow’, dus het was sowieso een kunst om in de vergadering binnen te komen, maar dat ging allemaal goed. Verder geen bommen ontploft gelukkig.

Pers

Het bestuur heeft vergaderd en ik zat aan de buis gekluisterd tijdens de Keuringsdienst van Waarde. In het AD en de regionale pers verscheen ook een mooi positief artikel over Boerenkaas en Kaas van de Boerderij. Daar worden we allemaal beter van.

Kaasspeciaalzaken

De kaasspeciaalzaken roeren zich, en willen ook weten wat ze verkopen, als ze Boerenkaas verkopen. Ze kloppen bij mij aan en we vergaderen over wat zij kunnen doen. Kaas van de Boerderij goed in de markt zetten, met mooie eigen merken, is in ieder geval belangrijk. Partners kunnen we goed gebruiken.

Boerderijzuivel is booming naar mijn gevoel en die kansen moeten we volop  pakken. Naast hard werken is dat ook gewoon genieten.

Irene van de Voort, voorzitter Bond van Boerderij-Zuivelbereiders

Reacties zijn gesloten.