Bericht van de BBZ-voorzitter

Als ik ’s morgens de deur van de stal opendoe, komt de geur van het hooi me tegemoet. We mogen hier nog graag wat hooi maken voor het jongvee en de paarden en dat is prima gelukt. De geur van goed hooi geeft wat romantiek aan het boerenleven, mooie herinneringen komen bij mij naar boven als ik denk aan de hooitijd van vroeger. Ik mag graag terugdenken aan alle wijze en legendarische uitspraken die er rond de hooitijd rondgingen. Dit alles speelt door mijn hoofd als ik op een hol en een draf even gauw tussendoor een paar stukken land afmaai. Een dichte trekker, radio aan en in m’n kontzak een telefoon waar echt alles op staat. Wijze weerspreuken winnen het niet van de Buienradar.

Als ik weer thuis ben met de trekker, spring ik meteen de kaasmakerij in om de kaas onder de pers vandaan te halen en ga daarna gauw melken. Nou ja, gauw, dat zou ik wel willen, maar daar denken de geiten anders over. Door het warme weer maken ze geen haast en wil het niet opschieten. Ongeacht ben ik tijdens het melken weer in gedachten bij het ­verwerken van onze rauwe geitenmelk. Met dit warme weer gebruik je zomaar veel meer uierdoekjes dan wanneer het lekker koel is in de stal.

Ja, er komt gewoon ontzettend veel op de sector af de laatste jaren, maar de laatste paar maanden loopt het helemaal de spuigaten uit. De verkiezingen staan alweer bijna voor de deur en daar mogen we ons als boeren best zorgen om maken. De politiek wordt in en voor de Randstad beslist. De vraag die ik weleens stel aan politieke vertegenwoordigers is of ze nog wel genieten van hun werk en het werk niet mee naar huis nemen. Zullen ze hetzelfde gevoel hebben als een boer na een week maaien, schudden, harken en dan net voor de regen het hooi binnen hebben? Dat gevoel hoort bij het platteland.

Het romantische beeld wat er van het boerenleven veelal wordt geschetst valt in werkelijkheid vies tegen. Daarom geniet ik maar extra van de geur van het lekkere hooi, sluit ik de deuren van de stal en ga met een goed gevoel naar binnen.

Theo Dekker, Bond van Boerderij-Zuivelbereiders

Reacties zijn gesloten.