Bericht van de BBZ-voorzitter

Vanaf deze plaats wil ik jullie allemaal een fantastisch 2020 toewensen!

Gelukkig begint het jaar met een stijging van de Boerenkaasnotering. Dat mag ook wel, want de productiekosten stijgen alleen maar. Aan het eind van afgelopen jaar zijn er nogal wat brieven en mails binnengekomen van toeleverende en dienstverlenende bedrijven die een kostenverhoging aankondigden.

Supermarkten

Hardop vraag ik me af hoelang een gemiddelde melkveehouder het nog vol kan houden. De melkprijs blijft al dertig jaar op hetzelfde niveau en de overige kosten zijn alleen maar gestegen, en blijven stijgen. Ik erger me vreselijk aan dat gestunt van de supermarkten met voedselprijzen, terwijl de boeren zichzelf steeds meer moeten inzetten voor duurzaamheid, dierenwelzijn en een beter klimaat. De supers blijven maar roepen en stunten dat ze de goedkoopste zijn, een bladzijde verder lees je dat een ander de allergoedkoopste is. Je leest nergens dat een supermarkt de allerbeste werkgever is of de allergroenste. Nee, het gaat puur om geld.
Als zelfzuivelaar kunnen we de woorden boer en boerderij prima vermarkten en verwoorden in ons eindproduct, maak daar ook gebruik van!

Voedselveiligheid

Wij als bond zijn afgelopen jaren meerdere malen in gesprek geweest met de toezichthouder. De sector ligt onder een loep, voedselveiligheid blijft een hot item. Wij zullen er met zijn allen bewust van moeten zijn dat de regelgeving hierin ook alleen maar strenger gaat worden, maar het moet wel uitvoerbaar, werkzaam en bovendien betaalbaar zijn.

Cum Laude Awards

Een dezer dagen gaat de inschrijving voor de Cum Laude Awards-keuring online. Doe mee! Houd 12 maart alvast vrij in je agenda voor een heel hip programma georganiseerd door de Cum Laude-commissie. Wat is het mooi als je een jaar lang kan roepen dat je de allerbeste kaas van Nederland hebt; dat is beter dan de allergoedkoopste.

Theo Dekker, plv. voorzitter Bond van Boerderij-Zuivelbereiders

Reacties zijn gesloten.