Bericht van de BBZ-voorzitter

Terwijl bijna heel het land vakantie aan het vieren is of gaat vieren, stond ik afgelopen weekend met tegenzin in de melkput. De reden hiervan is dat we na de verplichte Q-koortsvaccinatie van afgelopen donderdag toch weer vrij veel bijwerkingen zien bij vooral de oudere geiten: geen eetlust, geen zin om de melkstal in te komen en ook geen zin om de melkstal uit te gaan. Bij sommige dieren is de melkgift helemaal verdwenen.
De entstof tegen de Q-koorts heeft het terugkomen van deze vervelende ziekte tegengegaan, maar de verplichte vaccinatie elk jaar voor 1 augustus geeft dus vervelende bijwerkingen.

Wat is het als boer zijnde toch erg als je vee niet lekker in zijn of haar vel zit. Het enten zelf ging trouwens prima: in een uur en 10 minuten hadden al onze 300 geiten een prik gehad. In 70 minuten is al mijn vakantiegeld erdoorheen gejaagd. Want laten we eerlijk zijn, het is een flinke kostenpost voor ons: de rekening van de veearts liegt er niet om. Die rekening moet je toch weer ergens van kunnen betalen of doorberekenen in je eindproduct.

Gelukkig zijn de geitenmelkprijzen goed, en de afzet van onze kaas en yoghurt is ook prima, maar dat gaat niet vanzelf! Je bent nooit klaar als boerderijzuivelbereider en je neemt nogal wat risico’s. Daarom is het wederom slecht nieuws dat de boerenkaasnotering weer gezakt is. De hele zuivelmarkt lijkt verzadigd, daarom is de daling best te begrijpen. Het geeft aan dat er een pas op de plaats moet komen van vraag en aanbod.

Als geitenkaasbereiders hebben wij eigenlijk nooit te maken gehad met een notering voor kaas. Ook voor onze yoghurt bestaat er geen prijsnotering en toch maak ik al 25 jaar geitenkaas en -zuivel. Moraal van dit verhaal is, dat je als boer zelf mondig en ondernemend moet zijn om je producten te verkopen. De huidige markt vraagt nu eenmaal om aparte specifieke producten.

Zelfzuivelaars staan bekend als ondernemende mensen en hebben ook de kennis in huis om van melk iets speciaals te maken. Alleen zijn we niet mondig genoeg om er geld voor te durven vragen. Kom op zeg, kennis is macht! We worden al genoeg beetgenomen als sector. Over het fosfaat is nog geeneens duidelijkheid en het stikstofprobleem staat alweer voor de deur; daar kunnen we als sector moeilijk mee omgaan.
Als BBZ zijn we ook regelmatig in gesprek met allerlei organisaties. Maar te weinig vragen voor je eigen product is luiigheid!

Fijne vakantie allemaal! En ik hoop dat het melken morgenochtend weer beter gaat; hoop doet leven.

Reacties zijn gesloten.