Bericht van de BBZ-voorzitter

Het is zaterdagmiddag, de regen klettert op het dak van de geitenstal. We kunnen best wel wat water gebruiken op onze droogtegevoelige grond hier in de kop van Noord-Holland. Gelukkig viel de stormschade hier mee. Een aantal collega’s vlakbij hebben ontzettend veel schade opgelopen aan hun gebouwen afgelopen week. Ondertussen kijk ik uit op de loslopende geitenlammetjes die hier bij de moeder blijven lopen en geniet van die vrolijke kleurtjes die in de rondte huppelen en overal boven op zitten. Ik baal er ontzettend van dat de provincie Noord-Holland in hun regels omtrent de geitenstop geen rekening houdt met het zelf opfokken / afmesten van bokjes. Dit is erg tegenstrijdig met het dierenwelzijn.
Dit is afgelopen week bekend geworden, nadat de politieke partijen erover hebben gestemd in Noord-Holland.

De regels van het platteland worden in de grote steden bepaald. Zo zijn er meerdere zaken de afgelopen tijd klakkeloos door de agrarische strot geduwd, de PAS staat op instorten, de afroming van de fosfaat-referentie, het opschorten van een asbestverbod en dan nog de constante hete adem in onze nek van de dierenorganisaties. Als je het nieuws volgt word je daar niet vrolijk van. Soms kun je beter geen krant lezen of het internet niet aanzetten.

Het stopt met zachtjes regenen en het hoost nu echt. Ik ben blij dat we de eerste snede gras prima hebben kunnen binnenhalen. Goed ruwvoer is immers de basis van een hoog kwalitatief eindproduct. Wat is eigenlijk de definitie van het woord kwaliteit? Dat betekent dat het aan de eisen van de consument moet voldoen. Daarom is het dan ook een lekker gevoel dat het deze zaterdagmiddag weer hartstikke druk is in onze kaaswinkel. Je moet als producent iets maken waar de consument voor terugkomt. Hier is dat prachtig om te zien: elk jaar nemen dezelfde Duitse badgasten toch weer de moeite om geitenkaas bij ons te halen. Kwaliteit, daar draait het om. Dus maken wat de consument / handel vraagt. De handel vraagt al een hele tijd om wat minder kaas te produceren omdat er gewoon teveel wordt geproduceerd. Daar moeten wij als producent dan naar luisteren. Gelukkig is de notering gelijk gebleven maar de noteringscommissie juicht nog niet, de prijzen blijven onder druk staan. Dus we zijn gewaarschuwd.

Voorts kunnen wij melden dat de promotiecampagne van de graskaas, grasboter en karnemelk boven verwachting veel succes heeft opgeleverd. Dat heeft de promotiecommissie toch maar weer mooi in elkaar gezet.

Het is half 4. Onze winkelmeiden komen vrolijk lachend koffie drinken. Daar word ik zelf ook wel weer vrolijk van, veel beter dan al die negatieve berichtgeving in de krant. Ondertussen is het gestopt met regenen. Na regen komt zonneschijn.

Theo Dekker, plv. voorzitter Bond van Boerderij-Zuivelbereiders

Reacties zijn gesloten.