Bericht van de BBZ-voorzitter

Net als andere provincies heeft Noord-Holland ook te maken met een geitenstop. Prima als er geen geitenbedrijven meer bij komen, zou je als boer denken. Zo komt er minder melk en gaat de prijs omhoog.

De achterliggende gedachte is minder leuk voor de sector: er is een onderzoek gaande naar de gezondheidsrisico’s bij omwonenden. Dit onderzoek kan nog jaren gaan duren en dat geeft de geitensector een negatieve naam. Had de overheid tien jaar geleden maar eerder ingegrepen ten tijde van de Q-koorts, dat had een hoop ellende bespaard.
Wij als geitenboeren zijn uitgenodigd voor een informatieavond in het provinciehuis in Haarlem. Het tijdstip is om razend van te worden: 18.30! Moeten de geiten dan niet gemolken worden? Alleen dit geeft alweer aan dat de regels verzonnen worden door mensen die totaal geen binding hebben met de sector.
In het BBZ-bestuur is het woord kaasstop al gevallen: door de fosfaatwetgeving en de goede kaasprijzen van afgelopen jaren wordt er meer kaas gemaakt dan de markt vraagt. Natuurlijk kunnen wij geen kaasstop invoeren, het enige wat wij kunnen doen is de producenten waarschuwen dat de afzet minder makkelijk loopt als er te veel kaas wordt geproduceerd.
Maar, naar een uitmuntende kwaliteit Boerenkaas en Kaas van de Boerderij is altijd vraag! Doe daarom weer mee aan de Cum Laude Awards op 14 maart! Ik weet zelf als geen ander wat het winnen van een Cum Laude Award met de promotie van je product doet. Het is echt supermotiverend en goed voor de afzet. Kwaliteit, daar gaat het om!

Theo Dekker, plv. voorzitter Bond van Boerderij-Zuivelbereiders

Reacties zijn gesloten.