Bericht van de BBZ-voorzitter

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen als de eerste gezondheidsfreak belt met de vraag of wij onze melk rauw verwerken. Jazeker, dat doen wij, wij maken Boerengeitenkaas, antwoord ik. Lopen de geiten ook buiten? Nee, meneer, het is winter, dus de geiten zitten lekker binnen. Zijn jullie biologisch? Nee, meneer, wij zijn gangbaar. Oh, dan geven jullie de geiten dus antibiotica. Klopt meneer, ik spuit ze driemaal per dag vol met antibiotica: ‘s morgens als ik uit bed kom, zo rond de middag en ‘s avonds vlak voor het slapen gaan nog een keer …  zeven dagen per week. De man was even stil, totdat ik hem uitnodigde voor een bezoek aan ons bedrijf en hem op een nette manier duidelijk heb gemaakt dat het droevig is gesteld met de kennis van de volwassen burgers. Ook vertelde ik dat wij aan alle eisen en wetten moeten voldoen en dat er in de gehele melkveehouderij geen antibiotica in de melk zit.

Er bellen ook regelmatig boeren naar mij met interesse om zelf te gaan zuivelen. Vanwege de fosfaatwetgeving zijn er meer dan genoeg mensen die iets in de verbreding zoeken. Mijn eerste vraag is dan: Heb je tijd over? Heb je al contact gehad met je melkfabriek? En de belangrijkste vraag: heb je afzet? Daar loopt de kaashandel de eerste week van 2019 ook tegenaan, die maakt een pas op de plaats. Er is kaas zat op de markt en jammer genoeg daalde de notering voor januari. En die daling geeft een bittere smaak, vooral omdat er over de hele linie prijsverhogingen klakkeloos worden doorgevoerd. Het maakt niet uit, alles wordt gewoon duurder, maar de kaasprijs zakt? Leg dat maar eens uit aan de achterban.
De agrarische sector blijft prijsnemer en helaas geen prijszetter. Het is gewoon in- en intriest dat we dat allemaal maar pikken, terwijl het economisch niet verantwoord is: je zal toch ergens de kosten van moeten kunnen betalen? We maken immers een compleet eindproduct waar blijkbaar geen marktconforme prijs voor kan worden betaald. Ik heb hier onze meiden opdracht gegeven om de winkelprijs flink te verhogen op de prijslijst.
Ook de btw-verhoging moeten wij als boer niet zelf gaan betalen, maar de consument. En als ze commentaar hebben op de prijsverhoging, laten ze dan zelf maar een stal bouwen, land kopen een koppel dieren aanschaffen en zeven dagen in de week zorg voor het vee dragen, zelf kaas gaan maken, ook op eerste kerstdag en op nieuwjaarsdag zoals hier bij ons het geval is.

Zorg er wel voor dat je een topproduct maakt, zodat je de Boerenkaasnotering eigenlijk niet nodig hebt: de klanten moeten het hek willen overklimmen om jouw kaas te willen kopen! Kwaliteit wint altijd!

Wij als BBZ gaan proberen om in 2019 doelen te halen, proberen om onze tanden te laten zien, te verbinden, te promoten, maar bovenal meer waardering te behalen voor ons product!

Ik wens jullie het allerbeste toe voor 2019: gezondheid, geluk en wijsheid.

Theo Dekker, plv. voorzitter Bond van Boerderij-Zuivelbereiders

Reacties zijn gesloten.