Bericht van de BBZ-voorzitter

Dertig jaar geleden, toen ik de middelbare agrarische school verliet, had ik nog nooit gehoord van derogatie, excretie, forfaitaire norm, grondgebondenheid, tweelingfraude, generieke korting, fosfaatplafond, fosfaatreductieplan, ontschotten, fosfaatrechten, maatschappelijk draagvlak dierenwelzijn, duurzaamheid, CO2-reductie, PAS, Kringloopwijzer, dierdagdosering en ga zo nog maar even door.
Er komt nogal wat op onze sector af. Vooral de laatste tijd begin ik me er steeds meer zorgen om te maken. Zijn we nog in staat om een vuist te maken tegen alle regelgeving, vraag ik me weleens hardop af.
En wat kan ik nijdig worden als we op Facebook en Twitter een leuk, positief bericht plaatsen over een pasgeboren geitje dat vervolgens door vega-clubjes de grond wordt ingetrapt met allerlei verwensingen over dierenleed enzovoort.
Daarom ben ik weer lid geworden van LTO. Niet omdat ik het altijd met ze eens ben, maar er moet toch wat gebeuren. Het is namelijk erg makkelijk om vanuit de dug-out te roepen hoe het moet, maar als je zelf op het veld staat moet je allemachtig je best doen en af en toe een flinke trap incasseren. Dat heb ik het afgelopen jaar ook gemerkt als voorzitter van de BBZ.
Besturen is en blijft een uitdaging en het is prachtig om met diverse mensen en organisaties in gesprek te gaan en te blijven. Afgelopen jaar zijn we meerdere keren in gesprek geweest met bijvoorbeeld COKZ, NVWA, Ministerie van LNV, Het Kaasmerk, de kaashandel, de kaaswinkels, FrieslandCampina, en op kaaskeuringen ontmoette ik veel kaasboeren waar ik graag mee in gesprek ging.
Naast mijn eigen bedrijf valt dit niet mee, er gaat vooral veel reistijd in zitten. Toch geeft het voldoening en ik ben trots op de BBZ-leden die hun eigen producten maken. Er is en blijft goede vraag naar kwaliteitsproducten, en mensen kopen graag een zuivelproduct met een verhaal.

Tot zover, ik ga de kaas uit de pekel halen. Ik wens jullie namens het bestuur van de BBZ heel lekkere kerstdagen, een goed uiteinde en alvast een fantastisch 2019 toe met gezondheid en voorspoed voorop voor u en uw gezin. En ik weet zeker dat 2019 ook weer kansen en uitdagingen biedt voor uw bedrijf.

Theo Dekker, plv. voorzitter Bond van Boerderij-Zuivelbereiders

Reacties zijn gesloten.