Bericht van de BBZ-voorzitter

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde keuring van zuivel en zachte kaas tijdens de beurs in Houten. Meer dan honderd producten zijn deskundig gekeurd en tentoongesteld in de stand van de BBZ, en niet zomaar een stand: de promotiecommissie heeft ervoor gezorgd dat de BBZ een mooie, professionele uitstraling heeft in de kleuren van de vernieuwde website met als slogan ‘ECHT van de boerderij’.

Het was erg leuk en goed om veel leden te ontmoeten tijdens de prijsuitreiking van de Cum Laude Awards Zuivel en Zachte kaas. Het is niet niks om dit te organiseren, het is heel knap dat er met zo weinig mensen zo’n groot evenement neergezet wordt. Iedereen die daaraan meegeholpen heeft wil ik hartelijk bedanken.

Oktober Boerenkaasmaand

Oktober Boerenkaasmaand is ook weer onder de aandacht gebracht door de BBZ. Er is een mooie frisse flyer uitgebracht en de vernieuwde website is de lucht ingegaan.

Recall

Minder leuk nieuws is dat er afgelopen week een recall is geweest van boerenkaas. Die moest uit de schappen worden gehaald bij een supermarktketen vanwege een bacterie die er niet in hoort te zitten.
Ik heb meteen contact gezocht met de kaasboer en onze hulp en steun aangeboden. Ook hebben we meteen contact gezocht met de toezichthouder, de deskundige mensen om ons heen en ook de handel waar de bacterie is ontdekt.
We zijn als bond meteen goed wakker geschud en roepen onze leden op om de traceerbaarheid van hun producten goed op orde te hebben.
Voor de rest kan ik afhankelijk van het onderzoek niet zoveel melden. Er zijn nog heel veel vragen over dit onderwerp. Mocht u ook een vraag hebben, dan kunt u altijd contact met mij opnemen.
Er zijn al verschillende afspraken gemaakt om met diverse partijen om tafel te gaan, en we gaan ervan uit dat we er met elkaar uitkomen.

Fokveedag Hoornaar

Na een hectische week is het dan toch wel prachtig om een rondje te lopen op de Fokveedag in Hoornaar met dit jaar 13.500 bezoekers. De kaasdagcommissie Hoornaar besteedt ontzettend veel aandacht aan de promotie van de kazen. Meer dan 120 kazen werden tentoongesteld in de streektent. Ik moet de vrijwilligers een pluim geven voor hun inzet! Helemaal super dat jullie de sector zo in het zonnetje zetten.
Zelf ga ik al meer dan twintig jaar naar de Fokveedag in Hoornaar, het is onderhand een traditie geworden dat we onze geitenkaas daar laten keuren.
Samen met mijn zoon ga ik dan meteen rechtdoor de kaastent in om te kijken naar de uitslag van de keuring. Dan draag je als kaasboer een bepaalde spanning met je mee; dat is moeilijk uit te leggen aan een buitenstaander.
Blij, trots, maar vooral dankbaar zagen we onze kaas al liggen tussen de pareltjes uit Hoornaar en omstreken. Er was een podium gemaakt waarop de prijswinnaars stonden te pronken.
De beker voor de geitenkaas ging mee naar Noord-Holland. Nu maar hopen dat wij hier de track en trace onder controle hebben, zodat we uit de winnende partij eentje kunnen opsturen naar de World Cheese Awards in Noorwegen. Maar daarover later meer.

Later!

Theo Dekker, plv. voorzitter Bond van Boerderij-Zuivelbereiders

Reacties zijn gesloten.