Bericht van de BBZ-voorzitter

Wat vroeger een heel normale zaak was, is tegenwoordig een hele happening: de koeien kunnen en mogen weer naar buiten! Al wekenlang staat de datum vast bij sommige bedrijven, zodat er veel media-aandacht en toeschouwers bij kunnen zijn om de koeiendans te filmen. Dat levert prachtige filmpjes op die weer massaal worden gedeeld op social media. Het hoort ook gewoon bij het frisse landschap van ons land: tevreden grazende koeien in de wei.

Ook wordt het tegenwoordig ontzettend toegejuicht vanuit de melkfabrieken, die de boeren belonen voor weidegang. Er wordt zelfs een heuse weidecoach op pad gestuurd om de weidegang in goede banen te leiden!

Ik weet nog best dat wij bij ons thuis 35 jaar geleden ook al een weidecoach hadden: Een oude vrijgezelle tante van m’n vader kwam met een fles weiwater uit de kerk en een takje de koeien besprenkelen voordat ze naar buiten mochten. Nadat tante Annie was overleden heeft dat bekertje met dat verdorde takje nog jaren in een hoekje gestaan en werd er nooit meer een koe besprenkeld.

Niets is hetzelfde gebleven al  die jaren, behalve de melkprijs dan, die is wel op hetzelfde niveau als toen.
Toch wordt er veel met de weidegang gedaan. Het hele jaar door staat er doodleuk op een pak dagverse melk dat het weidemelk is, zelfs als je midden in de winter een pak openmaakt. Dat blijf ik een vreemde manier vinden van de burger inlichten. Er wordt gewoon geld aan verdiend, het hele jaar rond …

Vorige week zat ik in de trein vanuit Utrecht naar buiten te kijken naar die prachtige groene weides met van die mooie zwartbonte koeien erin en fantaseerde hardop: wat zou het toch mooi zijn om alle boeren van Nederland in één kruiwagen te krijgen en eind april hardop roepen tegen onze afnemer: wij willen 5 cent per liter melk meer en anders laten we de deur dicht dit jaar!!

Kern van het verhaal is: samen sta je sterk en durf geld te vragen voor je product,  want onze afnemers durven dat ook!

We hopen dat de eerste graskazen lekker beginnen door te rijpen en dat het een vruchtbare zomer gaat worden.

De groeten uit het mooie Noord Holland!

Theo Dekker, plaatsvervangend voorzitter Bond van Boerderij-Zuivelbereiders

Reacties zijn gesloten.