Bericht van de BBZ-voorzitter

Iemand van ForFarmers, Eric Gloudemans, kwam langs om eens te kijken of we wei-gevoerde varkens kunnen vermarkten. Dus varkens gevoerd met kaaswei. Zijn heel lekker, dus zonde om ze op de grote hoop te gooien qua smaak. Het schreeuwt gewoon om een eigen marktconcept, die Goudse ham. De Parma-ham kent iedereen, die is van varkens gevoerd met wei van Parmezaanse kaas. Wordt vervolgd, geïnteresseerden kunnen zich melden.

De handel

Met de handel onderhoud ik goed contact, af en toe komt er iemand op de koffie. Even kijken in ons pakhuis en ondertussen praten we dan bij over alle dossiers van de bond. Met name dossier X is altijd een heet hangijzer. Standpunt van de bond is dat we alle soorten consumenten bedienen, en dat alle merken moeten kloppen. Er is al veel handel die het goed doet gelukkig. Bij Dupont is Maarten van Oefelt goed bezig.

Promotie

Het bestuur heeft vergaderd. We hebben de driekwartjaarcijfers bekeken, en ondanks dat er inkomsten (promotieheffing) en uitgaven (nieuw promotieprogramma) wijzigen, gaat het goed. De promotiecommissie gaan we uitbreiden, Cees Slob is voorzitter geworden van de promotiecommissie. Theo Dekker gaat social media doen. Een tweet kun je altijd linken aan @boerderijzuivel, grote kans dat Theo hem retweet. Zelfde geldt voor taggen in Facebook. In het nieuwe promotieprogramma gaan we hier verder aan bouwen.

Hygiënecode, FC, Kaas van de Boerderij en nieuwe bestuursleden

Voor de herziening van de hygiënecode komt er een klankbordgroep.
Voor de leden van FrieslandCampina die ook lid zijn van de bond, willen we een speciale commissie, om in gesprek te kunnen gaan met FC over hun regelement voor zelfzuivelaars.
Kaas van de Boerderij wordt Europees beschermd.
Allemaal zaken waar het bestuur mee bezig is, en … we zoeken weer bestuursleden voor volgend jaar. Zonder bestuursleden zijn we stuurloos, we hopen dat er weer leden zijn die zich geroepen voelen.

Dutch Cuisine

Bij Dutch Cuisine werd ik gevraagd als ambassadeur. Het is op persoonlijke titel, maar voor de bond is dat gunstig. Dutch Cuisine is het visitekaartje van de Nederlandse keuken, zowel binnen Nederland bij de tophoreca, maar ook om Nederland op de kaart te zetten in het buitenland. Ik kan dit gebruiken voor het ‘Jubileumboek’ in het Groene Hart, een project waar ik nog steeds aan trek. Ook al voelt dit project soms als een mission impossible. We hebben een te mooie historie, wij als van oudsher kaas- en botermakers, maar nu ook zuivelaars op boerderijen zíjn het culinaire erfgoed van Nederland. Te mooi om niet iets mee te doen. Laatst ben ik hierover in gesprek geweest bij wethouder Stolk van Woerden, samen met Dutch Cuisine.

FACE

Verder was er het FACE-congres. In De Zelfkazer komt een verslag. Dit jaar was het in Engeland. Van de Engelse BBZ, de SCA, valt veel te leren. Wat een goeie organisatie, met prins Charles als beschermheer. Charles heeft zijn handen in een vat gehad, en bezoekt hen regelmatig. Ik heb gevraagd of hij Máxima niet kan tippen.
Ook is er bij veel landen belangstelling om Europees te kijken naar een GTS karnemelk. Alleen in Frankrijk leeft het niet zo, die zijn alleen maar bezig met kaas: ‘Karnemelk, oh ja, dat is de wei van boter toch??’

Hygiënecode, keuringen en studieclub geitenkaasmakers

De ‘Hygiënecode voor kleinschalige detailhandel in de zuivel’ wordt ook herzien. Vooral de markthandel gebruikt deze. Ik ben bij de klankbordgroep daarvan geweest. Wij moeten onder onze leden inventariseren wie hem gebruiken. De meeste leden gebruiken hem niet, als ze een winkel hebben lichten ze de hygiëne mondeling toe aan het COKZ. Dat kan omdat de winkel heel klein is. Het COKZ keurt de winkel dan ook.
De keuringen zijn nu in volle gang. Rondom Leiden, Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en Krimpenerwaard waren in oktober.
De geitenkaasmakers waren voor het eerst bijeen voor een studieclubbijeenkomst. Ze hadden wel wat noten op hun zang, logisch, zeker nu zij ook promotieheffing moeten betalen. De bijeenkomst was gezellig en leerzaam, goed dat de bond hiermee aan de slag is gegaan. Wordt vervolgd.

Irene van de Voort, voorzitter Bond van de Boerderij-Zuivelbereiders

Reacties zijn gesloten.