Bericht van de BBZ-voorzitter

De nieuwe secretaris Jacob Vreeling is begonnen en hij pakt alle dossiers goed op. Een groot gedeelte van een werkdag in de week zit hij nu in Lunteren, en dat werkt heel efficiënt.

Communicatiebureau en Oktober Boerenkaasmaand

Een klein comité (Cees Slob, Arie Schaap en Irene) heeft alle vragen beantwoord die communicatiebureaus hadden over promotie. We hebben drie gesprekken gevoerd, en waren te gast hiervoor bij gastvrij Van der Sterre, wat heel handig werkte. In de bestuursvergadering van 19 oktober hakken we knopen door.

Ondertussen liep de Oktober Boerenkaasmaand goed. Er waren heel veel bestellingen van posters en pakketten met flyers. Het Centraal Promotiepunt heeft alle pakketten verdeeld. Het Centraal Promotiepunt was tevreden, en de BBZ ook.

CSK en keuringen

De nieuwe fabriek van CSK is geopend op 7 september. De voorzitter was persoonlijk uitgenodigd. Het was een heel mooi feest. Een bedrijf waar wij als sector heel trots op kunnen zijn, trots dat we daarmee samenwerken, en trots dat we in een ver verleden met onze boerenzuursels ook aan de wieg hebben gestaan.

De promotionele keuringen (Woerden, Vebo streekmarkt, Bodegraven, Fokveedag Hoornaar) zijn geweest en waren een mooi succes. Het draagt bij aan de promotie van onze boerderijzuivel. Op de Fokveedag in Hoornaar opende de burgemeester de Oktober Boerenkaasmaand.
De keuring van Noord Oost Nederland was ook vol promotie, omdat het dit jaar bij de Chefs Revolution van De Librije werd georganiseerd. De Chefs Revolution is een evenement voor tophoreca. Veel belangstelling van dure chefs. Het was een mooie combinatie, de boeren met deze chique restauranthouders. Onze producten werden gewaardeerd.

Immaterieel erfgoed en vergaderingen

Met KIEN heb ik het immateriële erfgoed ‘Boerenkaas maken’ nader afgestemd. Ze zijn streng en rechtvaardig, je kunt niet zomaar immaterieel erfgoed worden. Alhoewel de studentenverenigingen die ontgroenen nu ook immaterieel erfgoed zijn … Ik moet er nodig mee aan de gang, om de aanvraag af te maken. De burgemeesters van Edam, Leiden en Gouda worden gevraagd om te ondersteunen.

Het bestuur heeft vergaderd. We vergaderen nu een rondje bij iedereen thuis op de boerderij. Dat werkt goed en is gezellig.
Ik ben bij de NVWA geweest in een vergadering met als agendapunt 4: de herziening van de hygiënecodes. Er waren ook slagers, bakkers en horeca. Er is één sector die zijn code nu herzien heeft, dus die heeft het werk af. Wij mogen wachten op de Europese code. Voor verdere bestuurlijke afstemming wordt Jacob hier ook op ingewerkt.
Het ministerie van EZ kwam bij ons met een personeelsuitje. Frits Vink was het contact. Dit is de zuiveldeskundige van EZ en hij is ook bezig met dat gethermiseerde kaas geen Gouds mag heten. Er was verder geen nieuws op dit dossier. Mogelijk staat de definitie van Gouds als gepasteuriseerd in de Codex Alimentarius. Dit is de wereldlijst van benamingen van voedsel. Dus dan zijn we ver van huis. Nederland kan hier wel uitzonderingen op maken, als nationale autoriteit. Wordt vervolgd.

IJs, De Zelfkazer en vakbeurs

Toos Houwers van de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ) en ik hebben overleg gehad. Er zijn boeren lid van die vereniging, maar ook ijswinkels. Die kopen steeds vaker rauwe melk in. De Italiaan kan bij wijze van spreken op de fiets een emmertje halen. Dit moet beter geborgd. De VAIJ krijgt de risicoanalyses van onze huidige code ter inzage, mogelijk kunnen ze daar hun voordeel mee doen. IJswinkels moeten wel altijd pasteuriseren, omdat hun ijs niet wordt aangezuurd. Leden van de BBZ die ijs maken, kunnen deze code ook gebruiken.

De Zelfkazer had haar deadline, ook altijd een puntje van aandacht…

De vakbeurs in Houten was een succes. Kaas van de Boerderij was ons thema, en de Kaas van de Boerderij van Maaslander die in de stand lag, werd nog het vaakst gefotografeerd. Veel belangstelling, alle contacten weer goed aangehaald.

Hygiënecode

FACE legt de laatste hand aan de Europese Hygiënecode. Onder druk van Ierland, Verenigd Koninkrijk en Nederland wordt EHEC opgenomen in de code als substantieel risico in rauwmelkse productie. Helaas is de politiek van risico’s niet anders. De FACE-consultants vonden het wetenschappelijk gezien niet nodig om EHEC op te nemen, en de andere 25 landen van Europa ook niet.
Ierland is er als enige voorstander van dat ook opgenomen wordt dat pasteurisatie de enige mogelijkheid is om EHEC afdoende te voorkomen. Nederland en Verenigd Koninkrijk gingen niet zo ver. Je kunt ook coli (EHEC is een vorm van coli) preventief voorkomen door schoon te werken. Het wordt dus spannend in december of Ierland de Europese hygiënecode verwerpt. Ieder land heeft een veto. Mogelijk gaat Ierland niet zo ver en ligt er straks wel een Europese hygiënecode.

Studieclub

De keuring in de Krimpenerwaard is geweest, en die was erg gezellig. Twee jonge nieuwe kaasmakers gesproken die mogelijk aan de slag gaan met een studieclub. Ze wisten nóg wel twee jonge nieuwe mensen met interesse. De oude rotten in het vak worden er ook bij betrokken. Zo moet het.

NNKC

Het NNKC heeft zijn Gouden Kaasboor uitgereikt. Dit is ieder jaar op donderdagavond, dus helaas kan ik daar nooit bij zijn. Het verdient aandacht, zeker nu ‘onze’ Gea zilver heeft gewonnen. Zie elders in het nieuws. Laten we zorgen dat er volgende keer iemand bij de prijsuitreiking is. En ook dat leden die goed kunnen proeven mee gaan doen met de wedstrijd. Het is hartstikke leuk! We krijgen volgende keer een uitnodiging voor de wedstrijd van Onno Boersma van het Gemzu.

Al met al een enerverende maand september, een mooie start van het nieuwe vergaderseizoen.

Irene van de Voort, voorzitter Bond van Boerderij-Zuivelbereiders

Reacties zijn gesloten.