Alleen ambachtelijk bereide kaas op kaasplankje Volkskrant

In het Volkskrant Magazine van zaterdag 8 december stond een feestmenu met als afsluiter een kaasplateau samengesteld door kaasspecialist Betty Koster van l’Amuse. Zij selecteerde vijf Nederlandse ambachtelijk bereide kazen. Dat betekent mooie promotie voor onze sector.

Met deze vijf kazen kun je volgens Betty Koster als amateur-fromager goed voor de dag komen:

* Geiteleafde (Fries, geitenliefde): romig geitenkaasje uit Jubbega.

* Witte van Köning: zachte, rauwmelkse witkorstkaas uit Zevenaar.

* Stella: roodflorakaas van buffelmelk, gemaakt in Cothen.

* Lady’s Blue: kaas van rauwe geitenmelk uit Nooitgedacht.

* Olieman: overjarige boerenkaas, smeuïg en met fikse kristallen, gemaakt in Reeuwijk.

Dutch Cuisine

De andere gangen van het feestmenu in Volkskrant Magazine werden bedacht door Albert Kooy, meesterkok en chef van restaurant Wannee in Leeuwarden. Kooy is een van de grondleggers van Dutch Cuisine, de in 2004 opgerichte beweging die het gebruik van Nederlandse streek- en seizoensproducten propageert. De deelnemers willen dat in elke maaltijd 80 procent producten van eigen bodem zijn verwerkt, waarvan 80 procent plantaardig moet zijn.

Op het kaasplankje op de foto bij dit bericht staan níet de in het menu genoemde kazen.

Reacties zijn gesloten.