Aanvraag ‘Boerenkaas maken’ als immaterieel erfgoed bij KIEN

Zoals veel lezers van De Zelfkazer weten, is de BBZ bezig met een aanvraag voor ‘Boerenkaas maken’ als immaterieel erfgoed. Het wachten is nu op de commissie van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) die de aanvraag moet goedkeuren.

Er bestaat materieel erfgoed, zoals paleizen en bunkers, en er bestaat immaterieel erfgoed, zoals het nieuwjaarsvuur op het Scheveningse strand. En ‘Boerenkaas maken’. Er zijn Nederlandse lijsten van dit erfgoed, en als je daar eenmaal op staat kun je ook werelderfgoed worden bij Unesco. Zo ver is het nog niet, we gaan nu voor de Nederlandse lijst. Deze aanvraag moet bij KIEN gedaan worden. De aanvraag wordt gedaan door de GTS-groep van de Goudse Boerenkaas, de Vereniging van Boeren Leidse met Sleutels en Sjaak en Lia Koopman (de laatste der Mohikanen die Edammer Boerenkaas maken). De burgemeesters van Gouda en Leiden hebben de aanvraag ook getekend, om te ondersteunen. Ondertekening door de burgemeester van Edam-Volendam is nog niet gelukt, de boter moet nog bij de vis. Ook Slow Food ondersteunt met een handtekening en de BBZ zelf natuurlijk. De BBZ mocht zelf geen aanvrager zijn, omdat de bond ook leden heeft die helemaal geen kaas maken.
Als KIEN de aanvraag heeft goedgekeurd, gaan we een feestje bouwen. Mogelijk in combinatie met de Cum Laude Awards, of op een ander moment. In ieder geval willen we ermee op Radio 1, want dat is de molenaars ook gelukt.

Reacties zijn gesloten.