‘Voedselprobleem eerst volledig begrijpen’

Als we het wereldwijde voedselsysteem duurzaam willen optimaliseren, en specifiek de rol van zuivel daarin, dan moeten we dat systeem volledig doorgronden. We moeten de complexiteit van ons voedselsysteem dus eerst begrijpen, voordat we oplossingen kunnen aandragen. Dat zei Thom Huppertz bij zijn inauguratie als buitengewoon hoogleraar Dairy Science & Technology aan Wageningen University & Research op donderdag 16 januari.

De buitengewone leerstoel Dairy Science & Technology van Huppertz onderzoekt de rol van zuivelproductie en -consumptie in een duurzaam en gezond voedselsysteem. Zuivel is namelijk een efficiënte bron van hoogwaardige eiwitten (hoge zogenaamde DIAAS-score) en andere voedingsstoffen. Wanneer we dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen uit ander voedsel willen halen, moeten we daar veel meer van eten. Bovendien is zuivel een van de meest betaalbare voedselbronnen. Dat is cruciaal, zeker in ontwikkelingslanden, aldus Huppertz.

Reacties zijn gesloten.