Fries-Hollands vee zeldzaam ras van 2020

Het Fries-Hollandse rundveeras is door de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) gekozen tot zeldzaam ras van 2020. Dat betekent dat dit dubbeldoelras, met nadruk op de melkproductie, en de houders ervan dit jaar in de schijnwerpers worden gezet door SZH.

Het Fries-Hollandse rundveeras is ontstaan doordat Friese en Noord-Hollandse boeren hun Nederlandse koeien gingen selecteren op melk. Toen tussen 1744 tot 1756 in zeer korte tijd meer dan 100.000 koeien stierven door de veepest, zijn er ook dieren vanuit Jutland en Duitsland ingezet. Na een aantal generaties en gerichte selectie ontstond er een zeer populair melkrijk rundveeras, het Fries-Hollandse ras. Ten tijde van de ‘Holsteinisering’ dankte het Fries-Hollandse vee zijn voortbestaan voor een belangrijk deel aan een groep fervente fokkers die altijd hebben geloofd in de voordelen van het ras, waarvan in september vorig jaar nog 2.113 vrouwelijke fok­dieren in het stamboek stonden ingeschreven.

Op de foto: FH-koe Pietje 594.

Foto: Vereniging van het Fries-Hollands rundveeras

Reacties zijn gesloten.