Samenwerking in nieuwe kaasmakerij

Bert en Ellen Kots van geitenkaasboerderij De Brömmels in Winterswijk-Woold hebben een nieuwe kaasmakerij en -opslag. De komst van de nieuwe kaasmakerij heeft geleid tot onder meer samenwerking met andere boeren.

Voor de bouw van de nieuwe kaasmakerij heeft De Brömmels gebruik gemaakt van subsidie uit het Europese plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3). Voorwaarden voor het verkrijgen van de subsidie waren onder andere het gratis openstellen van het bedrijf voor bezoekers en educatie van schoolkinderen, maar ook van collega-boeren.

Glaswand

“We ontvangen veel schoolklassen”, vertelt Bert. “We hebben nu een ruimte waar dertig kinderen in passen en door een glaswand kunnen ze in de kaasmakerij kijken. De kaastobbe staat op 20 cm afstand van de glazen wand. Ook logieverstrekkende bedrijven in de omgeving kunnen hun gasten naar ons toe sturen voor educatie over kaas maken. We hebben ook een mini-museum met een heel grote collectie kaasvaten uit heel Europa. Verder geven we trainingen aan bijvoorbeeld topkaasverkopers van de Duitse supermarktketen Edeka; zij moeten van hun baas weten hoe kaas wordt gemaakt.”

Buffel- en schapenkaas

De educatie van collega-boeren heeft ook vorm gekregen. “Op het moment dat wij de kaasmakerij klaar hadden, meldde een buffelboer zich hier met tranen in zijn ogen: De Italiaan die op zijn bedrijf buffelmozzarella maakte, vond dat hij aan zijn pensioen toe was en wilde terug naar zijn moederland. Een andere goede mozzarellamaker kon de boer niet zo snel vinden. Wij zijn hem gaan helpen door van zijn buffelmelk harde kaas te maken”, aldus Bert.
Nog een samenwerking, met een schapenhouder, zit eraan te komen. “We gaan de melk van zijn 120 schapen verwerken. Hij heeft schapen en een melkinstallatie. Meteen ook investeren in een kaasmakerij is risicovol. Daarom wil de schapenhouder de melk eerst bij ons laten verwerken.”

Het hele artikel ‘Samenwerking in nieuwe kaasmakerij’ staat in vakblad De Zelfkazer nr. 6 2019.

Foto: De Brömmels

Reacties zijn gesloten.