Promotieonderzoek rauwe melk en allergie

Suzanne Abbring heeft aan de Universiteit Utrecht promotieonderzoek gedaan naar het effect van rauwe koemelk op allergische aandoeningen. De promotie vindt plaats op 11 december in het Academiegebouw in Utrecht. De website milk & health van Ton Baars meldt dat er voor het eerst een doctoraal onderzoek helemaal gewijd is aan rauwe melk.

Abbring gebruikte voor haar onderzoek muizenmodellen voor astma en allergie. Zij toont onder meer aan dat op het moment dat melk verhit is boven de 65 graden Celsius, de allergeniteit opgeroepen wordt. Dit geldt zowel voor rauwe volle melk, rauwe ontroomde melk alsook voor zoete rauwe wei-fractie. Telkens leidt verhitting tot het uitlokken van een allergische reactie. De wei-fractie is nog steeds complex qua samenstelling en bevat vele hittegevoelige eiwitten, die of denatureren of hun functionaliteit verliezen. Dit is onder meer het geval bij wei-eiwitten die het immuunsysteem ondersteunen. Bijzonder is verder dat het muizenonderzoek voortbouwt op onderzoek in jonge kinderen eerder uitgevoerd in Duitsland; kinderen die leden aan meerdere allergieën. Ook deze kinderen konden alleen de rauwe melk verdragen, niet de melk uit de winkel die gepasteuriseerd en gehomogeniseerd was.
Het onderzoek naar rauwe melk in Utrecht wordt in de komende jaren verder verdiept en uitgebreid richting rauw gefermenteerde producten, zoals rauwmelkse kefir, zo meldt milk & health.

Reacties zijn gesloten.