Nieuwe vereniging Vlaamse en Waalse kaasmakers

Waalse en Vlaamse rauwmelkse kaasmakers gaan nauw samenwerken en richten in maart 2020 in Brussel de nieuwe Belgische vereniging ‘Belgische producenten van rauwmelkse kazen’ op.

Volgens Alexander Claeys, medeoprichter van coöperatieve kaasmakerij Het Hinkelspel uit het Belgische Sleidinge, bestond er al een dergelijke vereniging in Wallonië in de vorm van stichting GIE (Groupement Intérêts Économique). Claeys: “GIE functioneerde echter niet zo goed meer als stichting, vandaar deze stap. Deze nieuwe vereniging ‘Belgische producenten van rauwmelkse kazen’ gaat de belangen van ons als rauwmelkse kaasmakers in België vertegenwoordigen. Verder gaan wij nog nauwer samenwerken met FACEnetwork (het Europese netwerk van boerderijzuivel- en ambachtelijke bereiders, red.). En de vereniging Belgische producenten van rauwmelkse kazen gaat ook haar leden vertegenwoordigen in het FAVV (de Belgische NVWA, red.).”

‘Rekening houden met wat praktisch mogelijk is’

FACEnetwork heeft een Europese hygiënecode uitgebracht voor ambachtelijke kaas- en zuivelbereiders om betrouwbaarheid te creëren naar controle-instanties, zoals het FAVV. Claeys: “De hygiëneregelgeving mag wat ons als rauwmelkse kaasmakers betreft best streng zijn, maar de overheid moet uiteraard wel rekening houden met de praktijk ofwel wat praktisch mogelijk is. Je kunt bijvoorbeeld niet alles confirmeren aan fabrieksmatige normen.” Verder verzorgt FACEnetwork de promotie van rauwmelkse producten in Europa. Claeys: “FACEnetwork zorgt onder meer voor gerichte achtergrondinformatie over rauwmelkse kazen.”
Volgens Claeys wil de nieuwe vereniging alle rauwmelkse kaasmakerijen in België vertegenwoordigen.

Reacties zijn gesloten.