Rabo: zuivelconsumptie groeit met 2 tot 2,5 procent tot 2022

Rabobank verwacht dat de wereldwijde vraag naar zuivel tot 2022 jaarlijks blijft groeien met 2 tot 2,5 procent. Binnen Europa wordt een kleine consumptiegroei van 0,4 procent verwacht.

De consument vraagt volgens de bank steeds meer om ‘premium’ producten in kleinere verpakkingen. Hierdoor wordt de maximale toegevoegde waarde van melkstromen steeds belangrijker.

Productie in Nederland geremd

De komende jaren ziet de Rabobank productiegroei vooral plaatsvinden in Europa, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. Binnen Europa laten vooral Polen en Ierland sterke groeicurves zien. Ook in India stijgt de melkproductie.
In Nederland wordt de melkproductie geremd door de beperkte beschikbaarheid van land en het fosfaatrechtensysteem. De Rabobank verwacht dat de productie de komende jaren niet boven het niveau van 2016 uitkomt. De zuivelketen moet leren omgaan met de nieuwe productiebeperkingen, aldus de bank.

Vraaggedreven afstemming

De focus ligt volgens Rabobank in de eerste plaats op de optimale verwaarding en benutting van de verwerkingscapaciteit in plaats van groei van de melkproductie. Hiervoor is een vraaggedreven afstemming binnen de zuivelketen het onderzoeken waard, zo stelt de bank.

Reacties zijn gesloten.