Beste zelfkazers van de regio Leiden gekozen

In Zoeterwoude werd op 24 oktober de jaarlijkse Rondom Leiden-kaaskeuring gehouden. 25 kaasmakende boeren uit de regio zonden 78 boerenkazen in voor de keuringDe gebroeders Van der Plas van Kaasboerderij de Annahoeve in Sassenheim werden uitgeroepen tot beste zelfkazers van de Leidse regio.

Met winst in twee categorieën en een tweede plaats in nog eens twee categorieën waren de gebroeders Van der Plas de overtuigende winnaars van de wisseltrofee, het Leidse kaasmeisje. De prijzen werden uitgereikt door Liesbeth Bloemen, burgemeester van Zoeterwoude.

Vier winnaars uit Zoeterwoude

Vier winnaars kwamen dit jaar uit Zoeterwoude: biologische kaasboerderij de Vierhuizen won in de categorie jonge Goudse Boerenkaas, kaasboerderij Captein in de categorie belegen Goudse en De Leidse Kaas Koe in de categorie jonge Boeren-Leidse. Kaasboerderij van Veen uit Zoeterwoude behaalde de hoogste score van de dag (99 van de 100 punten) voor hun ambachtelijke oude kaas. Omdat ze melk van hun overburen De Leidse Kaas Koe verwerken, mag deze kaas formeel geen Boerenkaas genoemd worden. Kaasboerderij Kwakernaak uit Oud Ade behaalde de hoogste score in de categorie belegen Boeren-Leidse. Kaasboerderij Schrama uit Rijpwetering won de categorie oude Goudse boerenkaas.

Boeren Leyden Traditioneel

Aanvullend vond ook de keuring plaats van het Slow Food-presidium Boeren Leyden Traditioneel. De makers van de traditionele Boeren-Leidse met Sleutels, de brokkelige 30+ komijnekaas met de rode korst, selecteren hun beste kazen voor dit premium label. In de tussentijdse keuring wordt gekeken welke kazen geschikt zijn om nog langer door te laten rijpen.
Maître Fromager Evert Schönhage was een van de juryleden voor de Boeren Leyden Traditioneel. Sinds juni 2019 mag hij zich de beste kaasmeester ter wereld noemen. In Zoeterwoude hield hij een vurig pleidooi voor de traditionele Boerenkaas met zijn eeuwenoude historie. Steeds minder mensen kennen de volle smaak van een rauwmelkse Boerenkaas die bij elke kaasmaker zijn eigen unieke samenstelling heeft, merkt Schönhage.

De uitslagen van de kaaskeuring van Rondom Leiden (pdf) zijn te downloaden. De uitslagen van alle regionale kaaskeuringen 2019 worden gepubliceerd in De Zelfkazer van december.

Op de foto: Familie van der Plas met burgemeester Bloemen.

Foto: Rondom Leiden

Reacties zijn gesloten.