Biologische geitenkaas met aslaagje bedreigd door nieuwe regels

Er is binnen Europa een wijziging voorgesteld voor de toegestane hulpstoffen voor biologische kaas, waardoor as (plantaardige koolstof, E153) niet meer toegestaan zou zijn in biologische gerijpte geitenkaas. FACEnetwork is in het geweer gekomen tegen de wijziging.

Plantaardige koolstof is nu toegestaan in ‘geitenkaas met een laagje as’. Met de wijziging van de EU-verordening wordt de definitie veranderd in ‘flavoured unriped cheese’; geitenkaas met een laagje as valt niet binnen deze definitie. Dat zou betekenen dat er geen biologische gerijpte geitenkaas met as meer gemaakt zou kunnen worden. Dit geldt ook voor de beroemde geitenkazen als Valencay, St Maure de Touraine, maar ook voor veel andere as-gerijpte geitenkazen.

As toestaan in alle kazen

De Europese vereniging van boerderijzuivelbereiders FACEnetwork wil niet dat de voorgestelde wijziging doorgaat en heeft op 30 augustus een Position Paper (pdf, Engelstalig) gepubliceerd waarin het probleem wordt geschetst en Brussel wordt gevraagd om as toe te staan in alle kazen (niet alleen geitenkaas).
Plantaardige koolstof wordt al vele eeuwen gebruikt bij de productie van kaas.

Foto: Pierre-Yves Beaudouin, Wikipédia

Reacties zijn gesloten.