Australische hartstichting: volvette melk, kaas en yoghurt mogen weer

De Australische hartstichting heeft voor gezonde Australiërs haar restricties voor het eten van naturel volvette melk, kaas en yoghurt opgeheven. Volgens de hartstichting verhoogt of verlaagt dit type zuivel de risico’s op hartaandoeningen of beroertes niet. Daarnaast leveren ze ook gezonde voedingsstoffen zoals calcium.

Voor mensen met een hoog cholesterolgehalte of hartaandoeningen raadt de hartstichting van Australië aan naturel melk, yoghurt en kaas met minder vet te eten.
Boter-, room-, ijs- en zuiveldesserts worden niet aanbevolen als hart-gezond, omdat ze een hoger vet- en suikerniveau bevatten en minder eiwitten. Volgens de Australiërs zijn er aanwijzingen dat het zuivelvet in melk, kaas en yoghurt het ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte niet zoveel verhoogt als boter of andere zuivelproducten.

Vlees en eieren

De Australische Heart Foundation heeft haar adviezen voor rood vlees en eieren ook aangepast. Er geldt nu een limiet van minder dan 350 gram per week voor onbewerkt rundvlees, lamsvlees, varkensvlees en kalfsvlees. Het eten van bewerkt vlees of vleeswaren moet volgens de hartstichting worden beperkt, “omdat ze consequent zijn gekoppeld aan een hoger risico op hart- en andere chronische aandoeningen”.
Mensen met een hoog cholesterolgehalte of hartaandoeningen krijgen het advies om minder dan zeven eieren per week te eten.

Onderzoek met beurs van Nederlandse Hartstichting

Met een zogenoemde Dekkerbeurs van 270.000 euro van de Nederlandse Hartstichting doet Ivonne Sluijs van UMC Utrecht sinds 2016 onderzoek naar de relatie tussen het eten van verzadigde vetten uit zuivel en hart- en vaatziekten. Sluijs vermoedt dat het risico op hart- en vaatziekten weleens af zou kunnen hangen van het soort verzadigd vet dat iemand eet of uit welk voedingsmiddel het komt. “Vooral de vetten uit zuivelproducten, zoals kaas, melk en yoghurt, lijken niet samen te hangen met een hogere kans op hart- en vaatziekten. Mogelijk zijn ze zelfs gunstig om hart- en vaatziekten te voorkomen”, zei Sluijs bij aanvang van haar vierjarige onderzoek.

Reacties zijn gesloten.