Eerste Boeren-Leidse Blaarkopgraskaas 2019 gepresenteerd

Theo Warmerdam van de Sophiahoeve in Warmond en Trees van Leeuwen van de Keizershof in Zoeterwoude presenteerden op 8 juli de eerste Boeren-Leidse Blaarkopgraskaas van 2019 aan commissaris van de Koning Jaap Smit en de Leidse burgemeester Henri Lenferink.

Terwijl de Goudse graskaas al vanaf begin juni in de winkels ligt, ligt de Boeren-Leidse graskaas minstens zes weken langer op de plank. Omdat de traditionele Leidse kaas wordt gemaakt van afgeroomde magere melk duurt het langer voor hij voldoende gerijpt en op smaak is. “Mijn klanten vragen om de jonge graskaas,” vertelt kaasmaker Theo Warmerdam. “Zelf laat ik de graskazen bij voorkeur zes tot acht maanden liggen, dan komen ze pas echt op smaak. Officieel zijn ze dan al belegen. De kaas en boter van grasmelk hebben de allerhoogste kwaliteit. Nog niet eens zo lang geleden was dat trouwens ook de enige Boerenkaas. In mijn vaders tijd werd in de winter helemaal geen kaas gemaakt. De koeien gaven dan ook minder melk.”

Blaarkoppen

De Boeren-Leidse met Sleutels wordt nog door een handjevol boeren gemaakt. Het Europees beschermde streekproduct is herkenbaar aan de donkerrode korst met het beeldmerk met de Leidse sleutels in de korst gedrukt. Theo Warmerdam en Trees van Leeuwen zijn de enigen die hun kaas nog maken van de melk van Blaarkoppen, eeuwenlang de gezichtsbepalende koe in de Leidse regio. Tegenwoordig zijn er nog zo weinig Blaarkoppen dat het ras een bedreigde status heeft. De twee boeren maken zich sterk voor het behoud van het Blaarkopras en de traditionele Boeren-Leidse kaas.

Op de foto v.l.n.r. Theo Warmerdam, Jaap Smit (commissaris van de Koning van Zuid-Holland), Trees van Leeuwen, Henri Lenferink (burgemeester van Leiden).

Fotograaf: Robert Steenbergen

Reacties zijn gesloten.