Nederlander wint wereldkampioenschap kaasmeester

Evert Schonhage uit Baarn mag zich de beste kaasmeester ter wereld noemen. Hij won het ‘Concours Mondial du Meilleur Fromager’ op 3 juni jongstleden in Frankrijk. Met het winnen van dit concours bewees Schonhage dat hij als beste kazen kon proeven, benoemen en presenteren.

Op de tweede plaats eindigde de Française Viginie Dubois-Dhorne en derde werd Hiroko Suzuki uit Japan. Aan het kampioenschap gaat een zware selectie vooraf. De uiteindelijke strijd om de titel vindt iedere twee jaar plaats in Frankrijk. De wedstrijd bestaat uit zowel theorie als praktijk. Naast het blind proeven van kaas en het benoemen ervan, maken de finalisten ter plaatse een ‘plateau magistrale’, een kaasplateau van een vierkante meter. Een internationale jury van experts beoordeelt het plateau op samenhang, variëteit, en originaliteit zowel in vorm als in smaken. Evert Schonhage  presenteerde een origineel plateau waarbij ‘een stilleven tot leven komt’. Hij maakte hiervoor gebruik van kazen uit de hele wereld.

Schonhage: “Het is een enorme eer om de titel ‘beste kaasmeester ter wereld’ te winnen. Alle voorbereiding is het meer dan waard geweest. Ik zal met trots de titel dragen.” Als winnaar mag hij vanaf het volgende kampioenschap plaatsnemen in de jury. Daarnaast staan er al verschillende presentaties en workshops over de hele wereld op zijn programma. “Het uitdragen van mijn kennis doe ik met veel liefde en plezier, maar het zal niet ten koste gaan van het ondersteunen en adviseren van beginnende kaasmakers in Nederland. Zij gaan in de toekomst het verschil maken.”

Evert Schonhage uit Baarn is in 2017 beëdigd als ‘Maitre Fromager’ en is bestuurslid van verschillende organisaties ter promotie van ambachtelijke Nederlandse kazen.

Reacties zijn gesloten.