Cum Laude Awards-winnaars: ‘Alles gericht op kaas maken’

De familie De Wit van kaasboerderij De Witte Welle in Montfoort won op 14 maart met haar belegen Boerenkaas de Den Besten Cum Laude Trofee 2019. “Bij ons is alles gericht op kaas maken.”

Dat de familie De Wit winnaar werd van de Cum Laude Awards komt misschien wel door de grond waarop ze boeren. “Kaasmakers bij ons in de buurt, de familie Van Eck en de familie Van Vliet, scoorden namelijk ook heel hoog”, lacht Claudia de Wit.
Maar er is meer belangrijk voor Boerenkaas van hoge kwaliteit met een lekkere smaak. “Alles wat wij doen op ons bedrijf is gericht op het maken van kaas”, zegt Wijnand de Wit. Allereerst zorgen we voor melk van superkwaliteit. Als de grondstof van de kaas goed is, is het maken van Boerenkaas niet zo moeilijk. En dán is het leuk om kaas te maken.”

‘De kiemen onder controle’

De koeien worden gefokt op hoge gehaltes. De boxen worden tweemaal per dag uitgekrabd en gestrooid met gehakseld koolzaadstro. Wijnand: “We hebben bewust gekozen voor een carrouselmelkstal voor individuele aandacht per koe en goed zicht op de uier. Ik melk bijna altijd zelf, ken de koeien op mijn duimpje en merk meteen als er iets met de dieren aan de hand is. Het reinigen van de melkmachine is ook belangrijk. Wij passen hittereiniging toe met controle op de eindtemperatuur: het hete water moet het hele melksysteem bereiken. We hebben de kiemen onder controle, maar we moeten er scherp op blijven, het gaat niet vanzelf.”

‘Ons verhaal is echt’

Volgens Claudia en Wijnand kloppen kaas en zuivel die op boerderijen in Nederland worden gemaakt aan alle kanten. Claudia: “Het zijn natuurlijke, gezonde producten waar we als bereiders voor honderd procent achter kunnen staan. Ons verhaal is echt. Mooier wordt het niet. Veel consumenten kennen ons verhaal nog niet. Maar als ze het eenmaal kennen, als ze bij je op de boerderij of in de winkel zijn geweest, heb je ze voor het leven. Dan komen ze terug, vanwege de kwaliteit, de smaak én het verhaal.”

Het hele artikel ‘Alles gericht op kaas maken’ staat in De Zelfkazer van april.

Reacties zijn gesloten.