Certificaat Erkend Streekproduct voor Kaasboerderij van Eijk

Stichting Groene Hart Streekproducten heeft het certificaat Erkend Streekproduct uitgereikt aan Adrie en Henriëtte van Eijk van Kaasboerderij van Eijk in Vlist. Het is het 52ste bedrijf in het Groene Hart met het certificaat Erkend Streekproduct.

Adrie en Henriëtte van Eijk kregen het certificaat voor hun Goudse rauwmelkse Boerenkaas. Hun boerderij met 60 melkkoeien en 28 hectare land ligt aan het riviertje de Vlist. Van alle melk wordt kaas gemaakt. Het is een van de weinige bedrijven in Nederland die nog kaas maken in de traditionele houten vaten. Dat komt volgens de kaasmakers ten gunste van de smaak.
In 2015 werden Adrie en Henriëtte winnaar van de Cum Laude Awards, en in 2018 wonnen ze met hun overjarige Boerenkaas. Zo’n 80 procent van hun kaas gaat naar Kaashandel Remijn, de andere 20 procent verkopen ze aan huis en op markten en fairs. De koeien worden gehouden in een stal die voldoet aan de eisen voor de Maatlat Duurzame Veehouderij.

Keurmerkeisen

Aan het keurmerk Erkend Streekproduct zijn eisen verbonden wat betreft de herkomst van de grondstoffen, de verwerking in de streek, de toegevoegde waarde voor de streek en duurzaamheid. De stichting Groene Hart Streekproducten vindt het belangrijk dat de producenten zich ook inzetten voor het behoud van natuur en landschap in de streek en een bijdrage leveren aan de lokale en regionale economie. De controle op naleving van die afspraken is vastgelegd tussen de stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN) en stichting Groene Hart Streekproducten als licentiehouder.

Op de foto: Henriëtte en Adrie van Eijk in 2015 na het winnen van Cum Laude Awards.

Reacties zijn gesloten.