Bacteriesamenstelling in melk varieert nogal

Er is meer variatie dan verwacht in de samenstelling van de bacteriepopulatie in tankmelk, ook binnen één boerderij. Dat blijkt uit onderzoek dat is gedaan in Noorwegen. De onderzoekers bestudeerden drie keer de melk van 45 melkveebedrijven in twee geografische gebieden.

De bacteriepopulatie verschuift voortdurend, mogelijk zelfs op dagelijkse basis, constateerden de onderzoekers. De variatie tussen bedrijven was te verwachten door verschillen in de bedrijfsomgeving, maar de variatie aan (gewenste en ongewenste­) bacteriën in melk van dezelfde boerderij en geografische locatie was onverwacht.
Pseudomonas- en bacillus-bacteriën overheersten in de onderzochte melk, ook lacto­coccus en streptococcus werden veel gevonden. De bacillus- en in het bijzonder streptococcus-populaties varieerden nogal in melk van dezelfde boerderij.
Volgens de onderzoekers is het voor melkverwerkers een uitdaging om met de ogenschijnlijke willekeurige variatie in bacteriepopulatie in melk om te gaan.

Foto: Twan Wiermans

Reacties zijn gesloten.