‘Consumptie van zuivel moet niet verder dalen’

De consumptie van zuivel voldoet nog aan de Richtlijnen goede voeding, maar moet met het oog op de botgezondheid niet verder dalen. Dat is een van de belangrijkste conclusies van de nieuwste Voedselconsumptiepeiling (2012-2016) die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op 20 november presenteerde.

Nederlanders eten gemiddeld 352 gram zuivelproducten per dag. Hiervan is 42 procent melk, 15 procent yoghurt en 9 procent kaas. Mannen eten meer zuivelproducten (379 gram/dag) dan vrouwen (324 gram/dag). Volwassenen eten vrijwel evenveel zuivelproducten dan kinderen (367 gram/dag). In het noorden worden meer zuivelproducten gegeten (390 gram/dag) en in het zuiden minder (300 gram/dag) dan in de overige regio’s. Inwoners van sterk stedelijke gebieden eten vrijwel evenveel zuivelproducten (353 gram/dag) als inwoners van niet-stedelijke gebieden (339 gram/dag). Zuivel wordt op verschillende momenten gedurende de dag geconsumeerd.

Enkele porties per dag

Vergeleken met de vorige meting van de voedselconsumptie in Nederland (2007-2010) is de consumptie van zuivel afgenomen met 12 procent (-47 gram/dag). Volgens het RIVM moet de consumptie van zuivel niet verder dalen vanwege de botgezondheid. In de meest recente Richtlijnen goede voeding (2015) van de Gezondheidsraad staat het advies: ‘Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt’. Als aanname voor enkele porties zuivel is uitgegaan van twee porties melk- of yoghurt(producten) à 150 gram. Boter valt in het advies buiten de definitie zuivel, maar is meegenomen bij vetten en oliën.
In de richtlijnen van de Gezondheidsraad staat ook dat het ‘aannemelijk is dat de consumptie van zuivel samenhangt met een lager risico op darmkanker en de consumptie van yoghurt met een lager risico op diabetes’.

Reacties zijn gesloten.