Familie van Leeuwen (De Vierhuizen) beste zelfkazer Leidse regio

Op 25 oktober werd in Zoeterwoude de jaarlijkse Rondom Leiden-kaaskeuring gehouden. De familie Van Leeuwen van biologische kaasboerderij De Vierhuizen uit Zoeterwoude werd uitgeroepen tot beste zelfkazer uit de Leidse regio.

De familie Van Leeuwen behaalde de hoogste score in de categorieën belegen en oude kaas. De wisselbeker werd uitgereikt door Ton de Gans, wethouder in Zoeterwoude.

Meer winnaars

Kaasboerderij Kwakernaak uit Oud Ade behaalde de hoogste score in beide categorieën voor Boeren-Leidse kaas met Sleutels. De Annahoeve uit Sassenheim won in de categorie specialiteiten met 97 punten, de hoogste score van de dag. Kaasmakerij Mooren uit Hoogmade werd winnaar in de categorie jonge kaas. In de categorie kleine kaasjes eindigden Leon van der Geest en Wilma van Santen, ook uit Oud Ade, bovenaan.

In alle soorten en maten

26 kaasmakende boeren uit de regio brachten 74 boerenkazen naar de keuring. Er waren ambachtelijk gemaakte kazen in alle soorten en maten: Leidse en Goudse, van jong tot oud, van babyformaat tot jumbokazen van 60 kg. De kaaskeuring onderscheidt daarom verschillende categorieën. Acht officiële keurmeesters beoordeelden de kazen op uiterlijk, consistentie, doorsnede, geur en smaak.

Slow Food-presidium

Aanvullend vond ook de keuring plaats van het Slow Food-presidium Boeren Leyden Traditioneel. Chef-kok Joris Bijdendijk was een van de juryleden voor de Boeren Leyden Traditioneel. In zijn restaurant RIJKS in Amsterdam (één Michelinster) serveert hij ‘De heilige drie-eenheid van Leidse kaas’, een gerecht van Boeren-Leidse kaas, Leidse boter en karnemelk.

Alle winnaars op een rijtje:

Kleine kazen (< 2 kg):
Leon van der Geest/Wilma van Santen, Oud Ade

Jonge kaas:
Kaasmakerij Mooren, Hoogmade

Belegen kaas:
Fam. van Leeuwen, biologische kaasboerderij De Vierhuizen, Zoeterwoude/Stompwijk

Oude kaas:
Fam. van Leeuwen, biologische kaasboerderij De Vierhuizen, Zoeterwoude/Stompwijk

Specialiteiten (b.v. kruiden, geiten,20+, 30+, 2015 of ouder):
Gebr. van der Plas, De Annahoeve, Sassenheim

Jonge Leidse:
Kaasboerderij Kwakernaak, Oud Ade

Belegen Leidse:
Kaasboerderij Kwakernaak, Oud Ade

De hele uitslag van de kaaskeuring Rondom Leiden vindt u hier (pdf).

Op de foto: Wethouder Ton de Gans reikt een prijs uit aan de familie Van Leeuwen.

Reacties zijn gesloten.