Koelinstallatie compleet vervangen niet per se nodig

De luchtbehandeling in de kaasopslag is soms een ondergeschoven kindje op de kaasboerderij. Boeren weten dat een goede luchtbehandeling belangrijk is, maar zien op tegen de kosten van een nieuwe installatie. De koelinstallatie hoeft echter niet per se compleet te worden vervangen.

Een compleet nieuwe luchtbehandelingsinstallatie is natuurlijk ideaal, maar is geen vereiste. “Het huidige koelsysteem kan meestal worden aanpast”, vertelt Nico Doorn van PS Koeltechniek & Klimaatbeheersing in De Zelfkazer van oktober. “Wij voegen dan de functie ‘drogen’ toe aan de installatie; dat kost een paar duizend euro. Op veel kaasboerderijen koelen de systemen alleen. Daardoor wordt de relatieve vochtigheid van de lucht in de opslag hoger. Dat is vooral in het voor- en najaar te merken; in de winter wordt de lucht veelal te droog. Door de lucht eerst te koelen, waardoor water uit de lucht condenseert, en de lucht daarna weer op te warmen tot de gewenste temperatuur, droog je de lucht en kan die weer voldoende vocht opnemen.”

Isoleren

Bij het aanpassen of vernieuwen van de luchtbehandelingsinstallatie adviseert PS Koeltechniek ook altijd om de kaasopslag goed te isoleren met minimaal 8 cm isolatiemateriaal. Een opslag heeft liever geen ramen, maar wil je die toch graag, plaats ze dan op het noorden en met driedubbel glas, adviseert Doorn.

Koperen buizen

Soms is het nodig om ook de luchtkoeler van de koelinstallatie te vervangen. De luchtkoeler heeft meestal koperen buizen. Het koper kan gaan corroderen en poreus worden door het zure milieu in de kaasopslag.

Het hele artikel ‘Kaasklimaat’ staat in De Zelfkazer van oktober (verschijningsdatum 12 oktober).

Reacties zijn gesloten.