Kant-en-klare minimelkfabriek voor boerderij

Biologisch melkveebedrijf De Dobbelhoeve Melk in Udenhout is de eerste gebruiker van de Lely Orbiter. De Orbiter is een minimelkfabriek gekoppeld aan Lely-robots. De minifabriek kan melk separeren, verwerken en verpakken.

Wat de minimelkfabriek op boerderijschaal bijzonder maakt, is dat hij de melk van een individuele koe of koegroep, bijvoorbeeld een koefamilie of A2A2-koeien, separaat kan verpakken. Dat geeft directe verwerking en verpakking een marketingkans ten opzichte van bulkmelk.

Melk uit Orbiter onder eigen label

De procesbesturing van de Orbiter is gekoppeld met het managementprogramma van de melkrobots. Zo weet de Orbiter altijd van welke koe of koeien er melk in een tank zit en kan die separaat worden verpakt en gelabeld. Met meerdere bulktanks is de melk van meerdere koegroepen apart te verpakken.
De Dobbelhoeve gebruikt momenteel twee bulktanks om de melk van meerdere koefamilies apart te verwerken, te verpakken en te verkopen onder het merk ‘Mijn Melk’. Sinds 9 september staat ‘Mijn Melk’ bij veel Albert Heijn-winkels in het koelschap – de adviesverkoopprijs is 1,69 euro voor een fles van 800 milliliter. ‘Mijn Melk’ is gehomogeniseerde en gepasteuriseerde volle melk met om en nabij 4 procent vet. Maar de Orbiter kan ook magere en halfvolle melk produceren.

Nieuwe markten

Volgend jaar wil Lely in Nederland enkele Orbiters plaatsen, maar de Nederlandse markt zal een niche zijn. Lely denkt vooral kans te maken in de opkomende landen, zoals China, waar kwaliteitsgaranties soms niet garanderen wat ze beloven.

Foto: Lely

Reacties zijn gesloten.