‘De karnemelk was meteen raak’

Dirk Pullens van de Ambachtshoeve in Raamsdonk maakte net anderhalf jaar zuivel toen zijn karnemelk de hoogste beoordeling kreeg op de Cum Laude Awards Zuivel en Zachte kaas 2017. Dirk verzuivelt op dit moment 2.500 liter melk per week en ziet groeimogelijkheden.

De melk die Dirk verwerkt tot onder andere karnemelk, yoghurt en boter is afkomstig van de koeien die worden verzorgd door zijn vader en twee broers. De zuivelruimte is gerealiseerd in de voormalige koeienstal.
Op dit moment heeft Dirk zo’n veertig tot vijftig afzetpunten voor zijn zuivel. “Ik lever niet aan de supermarkt, maar aan specialisten. Het is een ambachtelijk product, dus is het verhaal erbij belangrijk, vind ik. Over koeien in de wei en de pure smaak. In de supermarkt gaat dat verloren.”

Receptuur

Dirk wist na een jaar van voorbereiding, met onder andere een stage op een zuivelboerderij, hoe zijn producten moesten gaan smaken. Dat legde hij uit aan Gebr. Rademaker, samen met hen stelde hij de receptuur vast en het was in één keer raak. “De karnemelk smaakte meteen zoals ik het me had voorgesteld en lekker vind.” De jury van de Cum Laude Awards was dat dus met hem eens, en ook de klanten laten weten enthousiast te zijn. Bovendien bracht de overwinning meer klanten naar de Ambachtshoeve.

‘In zuivel zit nog potentie’

Zijn onderneming is wat sneller gegroeid dan hij had verwacht, geeft Dirk toe. “Ik verwerk nu 2.500 liter per week, maar ik zou wel alle melk van de koeien van mijn ouders en broers willen verwerken.” Daartoe ziet hij zeker kansen. “In zuivel zit nog potentie. Met name in yoghurt, melk en karnemelk. Uiteindelijk wil ik wel half Nederland bedienen. Dan zal ik meer met groothandels moeten gaan werken, via die weg gaat het sneller.”

Het hele artikel ‘De karnemelk was meteen raak’ is te lezen in De Zelfkazer die op 10 augustus verschijnt.

De Cum Laude Awards Zuivel en Zachte kaas worden ook dit jaar gehouden. De prijsuitreiking is op 1 oktober in de stand van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders op de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Expo Houten.

Tekst en foto: Wilma Wolters

Reacties zijn gesloten.